Svijet

Belgijski sud: COVID putovnice su nezakonite

Belgijski sud je istaknuo nekoliko pravnih problema sa COVID putovnicom za cjepivo u Valoniji, uključujući očita kršenja prava na privatnost.

NAMUR, Belgija – Belgijski sud u utorak je proglasio shemu putovnica za cjepivo protiv COVID-a nezakonitom i zaprijetio da će kazniti regiju koja ju je nametnula, donosi lifesitenews.

Prvostupanjski sud u Namuru presudio je da belgijska regija Valonija mora ispraviti “očiglednu nezakonitost” svoje politike Covid Safe Ticket (CST) u roku od tjedan dana ili će se suočiti s 5.000 eura (5.660 dolara) kazne za svaki dan kašnjenja. Valonija, koja uključuje većinu južne Belgije, ima oko 3,5 milijuna stanovnika.

Sud je ukazao na nekoliko pravnih problema s dekretom o putovnici Valonije o cjepivu, izdanom 21. listopada, uključujući “očito proturječje” europskom zakonu i pravo na zaštitu osobnih podataka. U presudi od utorka se također navodi da bi nalog mogao kršiti načelo proporcionalnosti i kritizirao ga zbog nametanja diskriminacije “bez objektivnog i znanstvenog opravdanja”, navodi NBD, koji je osporio to pravilo.

Vlada Valonije uložila je žalbu na odluku, navodeći u priopćenju da ne planira suspendirati CST unatoč presudi suda u Namuru.

“Ova odluka ne poništava valonski dekret”, rekla je vlada. “Stoga, Covid Safe Ticket ostaje primjenjiv u Valoniji.” Pravilo ostaje na snazi ​​tijekom žalbenog postupka, navodi Bilten.

Belgijska grupa za slobodu Notre Bon Droit podnijela je sličnu tužbu protiv druge politike CST-a u Bruxellesu, koja će se održati 8. prosinca.

Belgijska inicijativa Covid Safe Ticket pokrenuta je diljem zemlje 1. studenog, zahtijevajući od ljudi da predoče dokaz da su “potpuno cijepljeni”, da su nedavno bili negativni na COVID-19 ili da su se oporavili od njega u posljednjih šest mjeseci za ulazak u razna mjesta, uključujući restorane i teretane. Propusnica se odnosi i na događaje s više od 50 osoba.

Kazne za prekršaje mogu iznositi do 500 eura za pokrovitelje i 2.500 eura za organizatore.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button