Ljepota i zdravlje

„Pametan uči na tuđim pogreškama, a budala na svojim“

Gordan Lauc se ponovno osvrnuo na suludu strategiju Australije u borbi protiv pandemije Covid 19. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

”Australija, bastion zero-covid ideologije i šampion „strogih mjera“ na vlastitoj koži uviđa mudrost poslovice „pametan uči na tuđim pogreškama, a budala na svojim“.

Lockdown nije uspio spriječiti širenje SARS-CoV-2 virusa u Južnoj Americi tijekom njihove zime 2020. godine. Mnoge zemlje u Europi mislile su da mogu bolje, pa su tijekom zime 2020/2021 na svojoj koži uvidjele da „stroge mjere“ ne smanjuju, već možda čak i povećavaju broj umrlih od COVID-19. Australija je i dalje mislila da „oni to mogu bolje“ i sada im se to obija o glavu, jer političari koji su 18 mjeseci maltretirali svoj narod naprosto ne mogu priznati da su to radili potpuno bespotrebno.

Da, sprječavanje kontakta među ljudima onemogućava prijenos virusa. To nije sporno. No osim ako prekinete baš sve kontakte, što se pokazalo nemogućim, virus se ipak dalje širi. Sve što „stroge“, „jako stroge“ ili „najstrože mjere“ mogu napraviti je usporiti širenje virusa za 15%-20%. Je li vojska na ulicama, policija na konjima, špricanje djece suzavcem i držanje čitave nacije u kućnom pritvoru vrijedno toga da se netko zarazi u petak, a ne u ponedjeljak, ili prošlu srijedu, zaključite sami. Ne zaboravite, „mjere“ ne smanjuju broj zaraženih, one to naprosto ne mogu, „mjere“ samo malo usporavaju vrijeme potrebno da se virus proširi.

Nažalost i maske, covid-propusnice, a čini se i masovno cijepljenje, imaju vrlo mali učinak na širenje virusa. Mi kao vrsta naprosto moramo prihvatiti da je evolucijski potencijal virusa daleko veći od naših kapaciteta da ograničimo njegovo širenje i da viruse nikada nećemo pobijediti. Ako jednog i pobijedimo, brzo će se pojaviti neki drugi. Sve što možemo napraviti je da svatko od nas učini najviše što može da kao jedinka bude što snažniji i zdraviji (skinuti višak kilograma, zdravo se hraniti, umjereno vježbati i ne biti pod prevelikim stresom). Kada je to moguće, možemo se i cijepiti kako bismo umanjili rizik za teški oblik bolesti (naglašavam umanjili, niti jedno cjepivo nažalost nije 100% garancija da se nećemo razboliti). Više od toga naprosto ne možemo i ne treba se zavaravati da možemo.

Nažalost pojedini znanstvenici su uvjeravali političare da virus možemo kontrolirati „mjerama“ (primjerice da je OK da za šankom sjedite, no ako stojite da to onda nije OK) što ih je uvelo u spiralu laži iz kojih je teško izaći. Sad se još u igru uplelo lobiranje pandemijskog marketinga (koji ostvaruje nevjerojatne profite) tako da mnogim zemljama u svijetu nažalost prijeti još jedna jako mračna zima. Nadajmo se da će u Hrvatskoj razum i dalje biti snažniji od sila mraka i da nećemo potonuti u to globalno ludilo. ” piše Lauc.

pametan

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button