Gospodarstvo

Kuna odlazi u povijest – Zamjena u eure nije najbolja opcija, postoji nešto isplativije

Hrvatska uskoro uvodi euro kao novu službenu valutu, čime kuna odlazi u povijest kao još jedna u nizu papirnatih valuta koje su prestale vrijediti

Uvođenje eura u Hrvatsku trebalo bi se dogoditi 1. siječnja iduće godine, kada će se sve kune na računima hrvatskih građana automatski prebaciti u eure po važećem tečaju. No, procjenjuje se kako Hrvati u gotovini drže čak 40 milijardi kuna, što je više od 10 tisuća kuna po stanovniku pa se nameće pitanje: što će biti sa svim tim kunama nakon uvođenja eura?

Potrebno zamijeniti kune u gotovini, ali euri nisu najbolja opcija

Inflacija pogađa sve papirnate valute, a euro nije iznimka. Eurozona je prošli mjesec zabilježila najveću stopu inflacije u svojoj povijesti, što znači da oni koji štede u eurima zapravo gube vrijednost svoje imovine iz mjeseca u mjesec, piše tportal.

Pritom je svejedno držite li svoje eure na bankovnom računu koji ne daje nikakve kamate ili pak u papirnatom gotovinskom obliku – činjenica je da euri, kao i kune, nisu prikladni za dugoročnu štednju zbog inflacije. Srećom, postoji isplativa alternativa.

Investicijsko zlato – Štednja koja nosi više od 8% prinosa godišnje

Investicijsko zlato u zadnje je vrijeme sve popularniji oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju kojoj se okreće rastući broj štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Investicijsko je zlato standardizirano zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće te je namijenjeno dugoročnom zadržavanju vrijednosti, a činjenica da je u zadnjih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje pokazuje da se radi o vrlo isplativom i sigurnom obliku štednje.

Kuna odlazi u povijest - Zamjena u eure nije najbolja opcija, postoji nešto isplativije
crodex.net
Snimka zaslona

Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato ima i druge prednosti koje ga čine privlačnijim oblikom štednje od novca na računu ili u gotovini. Iako cijena zlata u dugom roku uvijek raste, ona najviše raste u vremenima inflacije, krize i ekonomskih nestabilnosti pa se zlato tradicionalno smatra ulagačkim instrumentom koji pruža zaštitu imovine i štednje u nesigurnim vremenima.

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Investicijsko zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti jer ne zauzima puno prostora, a također je vrlo likvidno, to jest lako ga je zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata.

Zlatne poluge i zlatnici najbolja su dugoročna štednja

Kako zamijeniti kune za zlato na jednostavan i povoljan način?

Zamjena kuna za zlato moguća je u nekoj od poslovnica koje vrše otkup zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku tri radna dana.

Ukoliko i vi želite spasiti svoje kune, ali i eure, od gubitka vrijednosti zbog inflacije koja neće tako brzo nestati, zamijenite svoj novac za jedini oblik imovine koji je nadživio sve krize, inflacije, valute i generacije – investicijsko zlato.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button