DomovinaVideo

Plenković pukao:”Mi smo za oporbu NBA, a oni su lokalna liga, a takvi su i rezultati. Sanadera meni neće prišiti nitko”

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade u društvu ministara Tomislava Ćorića i Darka Horvata, no nisu mu dobro sjela NOVINARSKA PITANJA o nenadanoj odluci Vlade o ograničavanju cijene goriva s obzirom na ono što su još jučer govorili članovi njegove Vlade te propitivanja treba li se HDZ ispričati zbog Fimi Medije, donosi Dnevnik.hr.

”Ograničili smo maksimalnu cijenu goriva na 11.10 odnosno 11 kuna. Ovo je agilan pristup rješavanju situacije s porastom cijena nafte na globalnom tržištu koji je uzrokovao porast cijena za građane i gospodarstvo. Vjerujemo da će ova odluka stabilizirati očekivanja, ona je na snazi 30 dana, vjerujemo da ćemo u tom periodu moći planirati što i kako dalje”, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon redovite sjednice na kojoj je Vlada donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Uredbi maksimalne maloprodajne cijene s PDV-om određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.
Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

“Držimo da ovo ograničenje donosi stabilnost, treba unijeti mir u poslovni sektor i među građane. Riječ je o smanjenju za par posto, ali projekcije idu u smjeru daljnjeg povećanja cijena na mediteranskom tržištu. Ako u tih 30 dana ne dođe do stabilizacije, Vlada će i dalje pomno pratiti situaciji i različito reagirati. Ovo ograničenje odnosi se prvenstveno na distributere. Ako dođe do daljnjeg povećanja, intevernirat ćemo u smjeru proračunskih prihoda”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Upitan je li bilo razgovora s distributerima, istaknuo je da je ovo ”odluka Vlade temeljem naših analiza”: ”Razgovori s distributerima nisu vođeni jer držimo da ne bi imali rezultate. Pozicije iz dijela javnosti kažu da je Vlada trebala posegnuti u trošarine odnosno PDV ali mi mislimo da ovakva podjela ima smisla. Trošarine dijelom idu na ceste i željeznicu pa i na ogroman trošak mjera za očuvanje radnih mjesta”.

“Naša ideja je da stabiliziramo uvjete. S obzirom na to da ekonomija najviše ovisi o cijeni dizela, zato je cijena dizela nešto niža. Do kraja godine trebala bi nešto padati”, rekao je.

Opetovao je da do proljeća iduće godine neće biti poskupljenja plina za građane: “Ne mogu ulaziti u konkretne odluke pojedinih plinara, ali cijena plina za kućanstva se neće mijenjati do 1. travnja 2022. godine. Tada će doći do korekcije, ali ako na globalnom tržištu dođe do stvaranja nešto većeg reda, vjerujemo da će povećanje cijene plina biti manje nego što je sada u drugim zemljama”.

“Ako limitirate cijenu litre goriva, spuštanjem ste automatski smanjili dio PDV-a koji dolazi od svake litre. Za što mi trošimo novac od trošarina? Za ceste, autoceste, željeznice ili kao prihod u proračun, a taj proračun financira i zdravstvo koje je dostupno s ogromnim dosegom prava i to netko treba platiti. Mi smatramo da je ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena trenutku, da ni distributeri neće imati veliku dramu, neka malo gledaju kako su izgledale nafte na tržištu i maloprodaji, smatramo da nam ta odluka daje jedan mir i da je primjerena. Ona nije kraj procesa upravljanja nečim. Najavljuje se enorman porast cijene energenata, plina i struje. Svatko se manje više negdje vozi”, rekao je Plenković.

Ćorića su novinari pitali i za komentar presude Vrhovnog suda koji je dan ranije djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem predsjedniku HDZ-a i nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

”Jučer smo jasno naglasili, riječ je o presudi koja se tiče čelnog čovjeka stranke u to vrijeme, o razdoblju prije 15 godina, ovo što radimo svakog dana ima malo ili nimalo veze s tim razdobljem. Nije nam ugodno i nije lijepo znati činjenicu da je HDZ bila jedna od osuđenih strana, no još jednom riječ je o pojedincima. Vođenje Vlade u proteklih nekoliko godina pokazuje sve, ali ne i tu stranu”, istaknuo je Ćorić.
”Ovo vodstvo stranke je dobilo dva puta povjerenje građana. Da se danas dogode izbori, HDZ bi imao potporu od 30 posto. Prihvaćamo odluke sudova, premijer je jasno rekao da će platiti kaznu”, dodao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat.

Vlada je na redovitoj sjednici usvojila i izmjene i dopune Zakona o obnovi, a Horvat je istaknuo kako očekuje da ćemo uskoro imati veću dinamiku u samom procesu obnove: ”Tri stvari su bile apostrofirane, a to u su imovinsko-pravni odnosi koji će se sada zaobilaziti, sufinanciranje od 20 posto, a ukinuta je i zabrana raspolaganja obnovljenom nekretninom”.

“Uvodimo brži način uklanjanja objekata koji prijete sigurnosti i zdravlju ljudi. Građevinski inspektori će jednostavnim rješenjima preko ugovorenih trećih osoba moći izdavati rješenja o takvim uklanjanjima. Država će za one koji će morati iseliti iz takvih kuća osigurati smještaj kupnjom ili najmom nekretnina”, objasnio je ministar.

O presudi za Fimi mediju

Plenković pukao:"Mi smo za oporbu NBA, a oni su lokalna liga, a takvi su i rezultati.  Sanadera meni neće prišiti nitko"
www.crodex.net

I premijera su novinari ponovno pitali i o presudi Vrhovnog suda, a on je opet odbacio mogućnost da bi se HDZ trebao ispričati i da današnja stranka ima veze s onim što se događalo u vrijeme dok je stranku vodio Sanader. Platit ćemo kaznu i to je to, smatra aktualni predsjednik HDZ-a, koji se opet osvrnuo i redom na sve sastavnice oporbe te odbacio mogućnost da mu on dijele lekcije.

”Mi ćemo uplatiti novčani iznos u proračun i time za mene ta priča završava”, rekao je predsjednik HDZ-a pa nastavio: ”Da li ću prihvatiti da mi jedan tiranin i despot Grbin, koji kroz prozor izbacuje 18 zastupnika jer drugačije misle, da mi nešto docira? No way. Ne dolazi u obzir. … Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu i suzu pušta, gdje ovaj laže da mu netko prijeti, nama će docirati?

 Da nama sole pamet Mostovci, ekipa doživljava gotovo orgazam na Festivalu slobode i kriči protiv cijepljenja, oni će meni docirati o tome što HDZ treba raditi? Možemo sije mržnju protiv HDZ-a u svakoj rečenici u svakoj objavi, koji kadrovira u Holdingu onako kako kadrovira, ridikulozno. Da mi to radi Domovinski pokret čijeg su glavnog tajnika ulovili kako tajno snima u nekom stančiću u Zagrebu ljude iz njegove stranke? Oni će mi nešto govoriti. Njima da se ispričavam? Oni da napadaju nas? Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga, a takvi su i rezultati. To ne dolazi u obzir. Sanadera meni neće prišiti nitko”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button