Izbor uredništvaVideo

Internetom kruži skandalozan video u kojemu TARIK FILIPOVIĆ teško optužuje Hrvatsku

Internetom kruži video sa sarajevske FACE TV gdje je gost hrvatski glumac i voditelj Tarik Filipović. U istom videu, koji traje svega oko minutu i 20, Filipović je iznio niz krajnje suspektnih teza od kojih neke graniče i sa nasrtajima na ustavno-pravni poredak.

Filipović, naime, kao hrvatski državljanin i netko tko živi i djeluje na području Hrvatske u tom videu optužuje Hrvatsku (i Srbiju, no to je manje naša briga) za izazivanje problema u Bosni i Hercegovini i “kidanje i provociranje” te zemlje, piše hb.hteam.org

“Ako netko treba otići iz ove zemlje (op. a. BiH) neka odu oni koji ne žele živjeti u ovoj zemlji. Jer kako kaže moj Ćiro u Mojoj predstavi Ćiro: ‘Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u svijetu koja najviše neprijatelja ima unutar svojih međunarodno priznatih granica’. To me najviše boli, možda je grubo, kao što neki političari kažu, idi negdje drugo, ako ne možeš pojmiti ovu zemlju koja datira iz srednjeg vijeka, Bosna kao Bosna, ranije i u nekim drugim oblicima, zna se što je bila i kolika je bila, neće ni ovakva nakupina kabadahija razbiti ovu zemlju.

Ja sam uvijek govorio da Srbija i Hrvatska trebaju biti kao stariji brat Bosni i Hercegovini, posebno zato što ima puno etničkih Srba i Hrvata u BiH, oni trebaju maziti Bosnu i Hercegovinu, a ne bost je, kidati je, provocirat je na bilo koji način, oni se prema njoj trebaju ophoditi kao prema bratu i nikakvih problema u Bosni i Hercegovini ne bi bilo”, kazao je Tarik Filipović.

MUP ili SOA bi ovdje imali posla

Kada ovakva izjava dođe iz usta hrvatskog državljanina koji živi, radi i stvara u Hrvatskoj, te je, po pitanju osobnog javnog djelovanja, ponajviše toga izgradio u Hrvatskoj, onda je riječ o, blago rečeno, skandaloznoj izjavi, a u istoj, vjerojatno, ima posla i za MUP ili SOA-u koja bi Filipovića trebala privesti makar na obavijesni razgovor.

Zašto? Kada vi kao hrvatski državljanin optužite vlastitu državu da nekoga “kida i provocira” onda se radi o, praktično, rušenju ustavno-pravnog poretka. Teza o tome da Hrvatska kida BiH i ima teritorijalne pretenzije na tu zemlju datira još iz samih početaka Domovinskog rata. Naime, tada se Tuđmana optuživalo kako on želi dijelove Bosne i Hercegovine pripojiti Hrvatskoj.

Pustimo na trenutak nečije želje, bile one Filipovićeve ili Tuđmanove, držimo se realnosti i povijesnih činjenica. Na samom početku raspada Jugoslavije Badinterovo povjerenstvo je utvrdilo da tijekom raspada Jugoslavije ne smije biti promjene avnojevskih republičkih granica. To je tako, vidjeli smo kasnije, i bilo.

Teza o Tuđmanovom komadanju Bosne i Hercegovine plod je Mesićevih prepričavanja jednog događaja na kojem on sam – nije bio. Riječ je o famoznom Karađorđevu. Tada je, rekao je kasnije Mesić, koji, ponavljamo, na sastanku nije ni bio, Tuđman s Miloševićem, navodno, dogovorio podjelu BiH. Godinama kasnije, u prvom intervjuu za neki hrvatskih medij, Borisav Jović, zadnji srpski član Predsjedništva SFRJ je potvrdio kako su Tuđman i Milošević tada razgovarali samo i isključivo o – Anti Markoviću!

Čovjek koji je bio na sastanku jasno je i glasno rekao što je bilo na sastanku, a čovjek koji nije bio na sastanku, ima svoju interpretaciju koju zdušno podržava dio zagrebačke i sarajevske politike i medija pa i manji dio one beogradske.

Mesićevo ustašovanje, recimo, nekako su zaboravili, ali im je njegova interpretacija sa sastanka na kojem nije ni bio vjerodostojna.

Vidimo sada po ovom videu na Face TV da istu tezu, slučajno ili namjerno, promovira i Tarik Filipović.

Karađorđevo i drugi mitovi

Da, hrvatska vojska, primjerice, jest bila u Bosni i Hercegovini, ali temeljem sporazuma koji su potpisali čelnici dvaju država – Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman tako da se ni ova teza ne može tumačiti kao “komadanje Bosne i Hercegovine”, a isti oni koji se pozivaju na Karađorđevo se znaju pozivati i na tu famoznu prisutnost hrvatske vojske.

Uloga Hrvatske u BiH je bila takva da je više puta vojno pomogla BiH, spriječila u njoj neke nove genocide i progonstva i cijelo vrijeme rata, čak i za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba, bila na strani i BiH i službenog Sarajeva. Da ne govorimo o činjenici da je sama SDA osnovana u Zagrebu, da je Alija u ratno vrijeme primao najveća vojna odlikovanja od Tuđmana, da su bošnjačke izbjeglice bile smještene diljem Jadrana, a žena Izetbegovića mlađeg, Sebija, 1993. ganjala fakultet u Zagrebu…

Tarik Filopović javnosti je najpoznatiji po – ironije li – raznim angažmanima na Hrvatskoj radioteleviziji. Voditelj Milijunaša danas i nekada ranije i Teodor Friščić iz Bitangi i princeza. Postao je, dakle, to što jest upravo zahvaljujući hrvatskoj i njenim institucijama kao što je HRT. I iz te pozicije ima hrabrosti docirati Hrvatskoj o tome kakva njena vanjska politika prema BiH može ili ne može biti. Kazali smo već da je to poprilično skandalozno, a možda čak i u domeni rušenja ustavno-pravnog poretka.

U BiH žive hrvatski državljani koji imaju pravo biti dio vlasti na način da sami biraju svoje političke predstavnike. Ti hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod što znači da su ustavotvoran narod i da bez njih – kao i bez Srba ili Bošnjaka – nema ni Bosne i Hercegovine. Vanjska politika Hrvatske po tom pitanju je takva da se lobira i apelira da se nepravda prema bh. Hrvatima ispravi jer imaju pravo živjeti na svojoj zemlji konzumirajući politička prava koja im jamči ustav.

Filipović bi ispao puno veći čovjek da je riječ-dvije o tome progovorio umjesto guranja zlonamjerne teze o tome da Hrvatska “kida” Bosnu i Hercegovinu. U ozbiljnoj državi Tarik Filipović bi već bio priveden na razgovor u policiju. U Hrvatskoj, nastavit će voditi emisiju u prime time terminu i nikom ništa.

Više na linku OVDJE.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button