Domovina

KRIZA U BIH: FORMIRANJE TREĆEGA ENTITETA – STRATEŠKI CILJ

Bez opstanka Hrvata u BiH, s obzirom na zemljopisnu međuovisnost, i opstanak Hrvatske u današnjim granicama doći će u pitanje, posebno na jugu, zbog čega formiranje trećega entiteta treba postati strateški cilj hrvatskog naroda s obje strane granice, zajedništvom koje nas je obranilo i 1990-tih.

Već je apostrofirano da je bošnjačka strana ta koja ponajviše opstruira pregovore o promjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. To je sada i službeno potvrđeno.

Međunarodni posrednici u pregovorima i izmjenama Izbornog zakona BiH Matthew Palmer i Angelina Eichhorst otkazali su dolazak u Sarajevo koji je ranije najavljen za ovaj tjedan zbog povlačenja SDP-a BiH iz samih pregovora.

O odustajanju od pregovora razmišljaju i druge oporbene stranke i to zašto što optužuju Izetbegovićevu SDA da je pripravna na ustupku HDZ-u BiH. Kao poseban prigovor ističe se mogući dogovor o uspostavi dvije izborne jedinice u FBiH. Ranije smo govorili o tome kako bošnjačka protuhrvatska politika uživa konsenzus svih bošnjačkih stranaka. To je sada još jednom potvrđeno, a protivljenje oporbe vrlo je vjerojatno režija u dogovoru sa SDA.

Cjelokupna bošnjačka politika ima jasan cilj, a on se odnosi na političku dekapitaciju hrvatskog faktora u BiH. Hrvate se i formalno želi pretvoriti u nacionalnu manjinu.

strateški cilj
Prema planu i programu HRS BiH traži se preustroj FBiH, kako slijedi: U Federaciji BiH se formiraju 3 Distrikta (u kojima je miješano hrvatsko-bošnjačko stanovništvo) koji bi bili zajedničko suvlasništvo (kondominij) Županije PHB i Kantona BPK.: 1. Distrikt Travnik 2. Distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf 3. Distrikt Mostar

Bošnjačka politika ne samo da se protivi formiranju druge izborne jedinice, što bi Hrvatima u BiH zajamčilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude biran glasovima Hrvata u Federaciji BiH, nego žele Hrvatima derogirati status konstitutivnog naroda.

Očuvanje koncepta konstitutivnosti i promjena Izbornog zakona predstavljaju minimum ispunjenja uvjeta za opstanak Hrvata u BiH. No dugoročno rješenje svakako nije sadašnja organizacija u kojoj tri naroda imaju dva entiteta, pri čemu se najmalobrojniji narod nastoji politički eliminirati i svesti na status nacionalne manjine.

Jedino zadovoljavajuće rješenje formiranje je hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini. Time bi se spriječilo daljnje iseljavanje Hrvata iz FBiH, a dobila bi se i poluga za zaštitu Hrvata koji bi ostali izvan toga entiteta.

Dakako, treći entitet noćna je mora Sarajeva pa se, očekivano, svaka obljetnica Herceg-Bosne kriminalizira za što se nerijetko koriste i plaćenici s hrvatske strane koji promiču tzv. građanski koncept.

Protivnike trećega entiteta možemo pronaći i kod onih koji Hrvatsku i dalje vide na Drini, a formiranje trećega entiteta smatraju „legaliziranjem Republike Srpske“. Takvi nisu svjesni da je RS odavno „legalizirana” i da, unatoč današnjim pritiscima na Milorada Dodika, taj entitet ima međunarodno daleko jači položaj nego 1995. Na žalost, Republika Srpska etnički je očišćena od Hrvata, a bilo kakav masovniji povratak izbjeglih danas je potpuno nerealan.

Oni koji čekaju nekakve „bolje okolnosti“, u kojima bi hrvatski entitet mogao obuhvatiti više prostora nego danas, te treba jasno pitati: je li bolje čekati „bolje okolnosti“, ako do njih ikada dođe, s nečim u ruci ili ni s čim?

Najsnažniji argument protiv trećega entiteta taj je da je njegovo formiranje, s obzirom na odnose snaga, nerealno. Međutim, da bi se nešto realiziralo to se najprije mora čvrsto željeti. Formiranje trećega entiteta mora postati strateški cilj Hrvata u BiH, ali i hrvatske države. To će podrazumijevati snažno lobiranje u inozemnim središtima moći , a prije svega u Washingtonu i Moskvi.

Formiranje trećega entiteta iz perspektive 2021. čini se mnogo realnije, nego formiranje samostalne hrvatske države tamo 1985. ili 1986. Uz kvalitetno lobiranje, jaku diplomaciju i pomno praćenje promijenjenih geopolitičkih okolnosti (neohladnoratovsko nadmetanje, ali pogoršane odnose SAD-a i Turske) treći entitet je ostvariv projekt, a dugoročno i jedini okvir koji jamči o(p)stanak Hrvata u Bosni i Hercegovini čiji prostor čini hrvatsku stratešku dubinu.

Bez opstanka Hrvata u BiH, s obzirom na zemljopisnu međuovisnost, i opstanak Hrvatske u današnjim granicama doći će u pitanje.

Izvor: Vigilare FB objava.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button