Domovina

“Reufe, imam ponudu za Vas. Pošaljite mi sporazum Tuđman – Milošević, a ja ću Vama sporazum Izetbegović – Krajišnik…”

Reuf Bajrović, bošnjački nacionalist, lobist i ”intelektualac”, ove nedjelje je gost sesije Kruga 99, a tema je upravo famozno Karađorđevo, točnije, naziv sesije je: “Savremena politika Hrvatske i obnova dogovora iz Karađorđeva”.

Karađorđevo je jedan od centralnih mitova bošnjačke propagande o famoznom dogovoru o podjeli Bosne i Hercegovine između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

Glavni izvor za sve ono što se danas interpretira kao navodni dogovor Miloševića i Tuđmana je ono što je svojevremeno pričao bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić da se u Karađorđevu dogovorilo.

To što Mesić nije ni bio na tom sastanku – interpretatorima ne smeta. Mitom iz Karađorđeva danas se služe bošnjački nacionalisti i dio hrvatskih ljevičara koji su u određenim situacijama nakon 2000. djelovali simbiozno i gotovo sinkronizirano, ali je to postala stvar prošlosti i svelo se na rijetke izlete neupućenih i(li) zlobnih ”možemaša” i samo dio ljevičarskih novinara s obzirom na to da je hrvatska ljevica, ipak, koliko-toliko nacionalno svjesna.

Uz pomoć ljudi poput aktualnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, hrvatski ljevičari su shvatili da je problematika Hrvata BiH, iako u drugoj državi, ipak nacionalno pitanje Republike Hrvatske. A s nacionalnim pitanjima nitko se ne kocka – pa ni ljevica u Hrvatskoj.

Glede same teme, mit Karađorđeva ne treba posebno demistificirati jer je on mit pa je to suvišno, ali je važno svako toliko ponoviti kako je jedini živi svjedok vremena i interpretator tamošnjih događaja Stjepan Mesić koji u Karađorđevu nije ni bio. Problem s mitovima je taj što oni, ako ih se na vrijeme ne raskrinka, postanu jako političko oružje.

Reuf Bajrović, radikalni bošnjački nacionalist, lobist i ”intelektualac”, ove nedjelje je gost sesije Kruga 99, a tema je upravo famozno Karađorđevo, točnije, naziv sesije je: “Savremena politika Hrvatske i obnova dogovora iz Karađorđeva”.

Što je Krug 99? Riječ je o skupini bošnjačkih nacionalista i intelektualaca koji zasjedaju svake nedjelje, održavaju sesije i uglavnom nude protuustavna rješenja za ustroj BiH poput ukidanja konstitutivnosti, uvođenja nadnacionalnog bosanskog identiteta i tomu slično. Svoj se svome raduje ili gdje će suza nego na oko, kažu ljudi, pa je tako i Bajrović danas gost Kruga 99, piše Bild.ba.

To je najavio na svom Twitteru na što mu je Zdenko Ćosić napisao: “Reufe, imam ponudu za Vas: Uskoro sudjelujem na okruglom stolu na sličnu temu. Bilo bi mi od pomoći ako mi pošaljete taj sporazum o podjeli BiH Tuđman-Milošević. Ja ću Vama zauzvrat poslati sporazum o podjeli BiH Izetbegović-Krajišnik. Može?“, napisao je Ćosić referirajući se na sporazum u kojem je Alija, za razliku od Miloševića i Tuđmana, zaista potpisao sporazum koji de iure i de facto omogućuje podjelu BiH.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button