Svijet

Sukreator AstraZenece: Dosta je, ne možemo cijepiti cijeli planet svakih 6 mjeseci!

Ugledni britanski znanstvenik profesor dr. Andrew Pollard sukreator cjepiva Oxford – AstraZeneca protiv COVID-19 govori protiv potrebe za dopunskim cijepljenjem, rekavši se ne može ljude cijepiti sve više i više puta.

“Ne možemo cijepiti cijeli planet svakih četiri do šest mjeseci. Nije održivo, niti moguće”, rekao je profesor Andrew Pollard, direktor Oxfordske skupine za cjepivo i čelnik britanskog Odbora za cijepljenje i imunizaciju.

Riječi dr. Pollarda imaju veliku važnost, budući da je gotovo svaka zemlja provodila cijepljenje trećom dozom. Sve u pokušaju kako bi spriječila daljnje širenje omikrona. A Izrael je već najavio četvrtu dozu cjepiva za sve medicinsko osoblje i starije osobe.

Dr. Pollard je rekao da se ranjivim skupinama mora dati prioritet, a ne davati doze svim ljudima u dobi od 12 naviše godina.

“Potrebno je više podataka kako bi se utvrdilo hoće li, kada i koliko često onima koji su ranjivi trebati dodatne doze”, rekao je.

U zasebnom intervjuu za Sky News, Pollard je također istaknuo očiglednu neravnomjernost uvođenja cjepiva diljem svijeta.

“Jednostavno nije — iz globalne perspektive — pristupačno, održivo ili isplativo davati četvrtu dozu svakome na planetu svakih šest mjeseci”, rekao je Pollard.

“I zapamtite da je danas manje od 10 posto ljudi u zemljama s niskim dohotkom dobilo prvu dozu, tako da cijela ideja redovitih četvrtih doza na globalnoj razini jednostavno nije razumna”, dodao je.

Izvor: crodex.net / narod.hr / wionews.com

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button