Gospodarstvo

Kako nas Vlada RH ”štiti” od inflacije!?

 Ta priča Vlada je nekom pomogla… To je doslovno kao da nekome kažete skini se s metadona i pređi na heroin. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Cilj paketa mjera je: zadržati nisku cijenu energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Vrijednost novih mjera iznosi – 464 milijuna eura, a postojećih 551 milijun eura. naveli su iz Vlade RH.

Ograničenje cijena 30 proizvoda

U sklopu novoga paketa mjera ”za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena”, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a vlada ograničava i cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna.

S obzirom da su profitne marže trgovaca relativno male(u prosjeku 2%) očigledno je da će trgovci podići marže na drugim artiklima koji nisu pogođeni ovom uredbom. Također ovo će najviše pogoditi male trgovce kod kojih navedeni artikli zauzimaju visoki udio u prodaji dok će strani trgovački lanci vrlo lako nadoknaditi te gubitke pritiskom prema dobavljačima .

Ovo ograničenje cijene, osim što je plod kartelskog dogovora s velikim trgovcima koji drže većinu tržišta, je također i protuustavno, ali tko više uopće u Hrvatskoj brani Ustavom zajamčena prava? Ustavni sud sigurno ne!

HEP je trajno izgubio investicijski kapacitet!

Država će do novca doći zaduživanjem, ali je sada pitanje po kojoj kamatnoj stopi će se zadužiti i za što ćemo se zadužiti. Očigledno se nismo zadužili da povećamo energetske kapacitete države već za potrošnju i kupovinu narednih izbora . Cijenu trenutačno jeftine struje Hrvati će osjećati sljedećih 10 godina jer ćemo nakon vladinih mjera morati plaćati značajno veću cijenu struje i veće kamate na državni dug. 

Što će se dogoditi kada HEP kupuje po 10, a prodaje po 8? Što će morati napraviti kada mjere prestanu? HEP će morati dići cijene struje kako bi preživio ili će se ponovno morati iz proračuna upumpati novac u HEP. Umjesto da se:

  • napravila razvojna politika i da se
  • pomoglo onima koji primaju socijalnu pomoć, da se
  • ostalima reklo da moraju izdržati 3 do 6 mjeseci, a tih
  • 900 milijuna eura da uložilo u proizvodnju nove struje.

Ovako je HEP trajno oštećen jer više nema investicijskih kapaciteta da napravi novu elektranu i rezultirat će sa sigurno dvostruko većom strujom vrlo brzo. Ta priča Vlada je nekom pomogla… To je doslovno kao da nekome kažete skini se s metadona i pređi na heroin. kao što je to svojevremeno izjavio ekonomski analitičar Neven VIdaković.

Ne smijemo zaboraviti da je i ova inflacija posljedica idiotskih odluka vodstva EU i Vlade RH u zadnje 3 i pol godine. Uglavnom su radili po principu kada nešto ne funkcionira onda to radi još jače i još više u nadi da će profunkcionirati.Vidimo da i dalje nastavljaju na isti način.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button