Gospodarstvo

Ivici Todoriću se smiješe milijarde eura.

Arbitražni sud Svjetske banke u Washingtonu (ICSID) donio je nakon tri godine odluku o nadležnosti za Todorićevu tužbu protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora. Sam sadržaj odluke još nije poznat, a cijeli proces komentirao je stručnjak za arbitraže, odvjetnik Petar Petrić.

“Hrvatska je nekoliko puta odgađala odluku o nadležnosti, koristila je dopuštena pravna sredstva, a obzirom na to kako je formulirana najava odluke može se spekulirati da je donesena odluka o postojanju nadležnosti,” objašnjava Petrić.

“Ovo je odluka procesne naravi, nakon nje obično slijedi odluka o meritumu. No postoji i iznimka, ICSID-ove odluke o nadležnosti ponekad sadržavaju i dio o odgovornosti, dakle dio odluke o meritumu. Pretpostavljam da tek sada slijedi odluka o samoj šteti.”

Vještačenje će biti vrlo složeno, može obuhvatiti i vrijednost imovine i izgubljenu dobit, a maksimalni mogući iznos, 4 milijarde kuna, definirao je svojom tužbom sam Todorić.

“Ako ovo bude pozitivna odluka za njega, onda je to Todorićeva pobjeda utoliko što je druga strana tvrdila da ih nije prijavio nadležnom sudu. Ali kraj nije blizu, ovakvi procesi znaju trajati i sedam godina.”

I tijekom cijelog procesa moguće je da se strane dogovore, kaže naš sugovornik. “Arbitraža nije institucija za siromašne, a poslovni ljudi na prvo mjesto postavljaju dogovor. Ako uvide da ne mogu u kraćem roku i na zadovoljavajuć način postići svoje ciljeve, moguće je da strane odluče za dogovor.”

Petar Petrić ne vjeruje u mogućnost da u konačnici u slučaju izgubljenog spora Republika Hrvatska prebaci trošak odštete na nekog drugog, budući da Lex Agrokor Fortenova grupu eksplicitno definira kao tvrtku koja nije pravni slijednik posrnulog giganta.

Dakle, u slučaju izgubljene arbitraže odštetu Todoriću ćemo platiti svi mi!

Pogledajte intervju g. Ivice Todorića za večerašnji dnevnik Nove TV i njegov stav oko odluke međunarodnog arbitražnog suda u Washingtonu u njegovu korist, te kada će g. Todorić osnovati političku stranku i ući u borbu protiv korumpirane i nesposobne vlasti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button