Gospodarstvo

I.Lovrinović: Astronomske kamate na tzv.”prešutna prekoračenja” nije lihvarenje – nego mega lihvarenje

Što nam vrijedi imati državu koja je privatizirana od strane interesnih lobija i koja dopušta pljačkanje građana. Hrvatski monetarni i bankarski sustav na čelu s HNB-om najveći su izvor destabilizacija gospodarstva i društva. Vlada i HNB već su davno dopustile prešutna prekoračenja svih vrsta prema građanima. Nije niti čudno, jer ova Vlada ima samo 17% potpore biračkog tijela i zato je nelegitimna. Zato se tako i ponaša, navodi Ivan Lovrinović u svojoj najnovijoj Facebook objavi koju prenosimo u nastavku u cijelosti:

Ovih dana digla se graja za tzv. prešutna prekoračenja po tekućim računima građana kod banaka. Svi su sve znali već godinama ali ispada da je to tek sada uočeno. Ruke peru svi: Vlada a posebno ministar financija, Hrvatska udruga banaka i Hrvatska narodna banka (HNB).

Svi su iznenađeni i sada gledaju kako “spasiti” stotine tisuća građana koje su banke godinama na taj način lihvarile prekoračivši najvišu dozvoljenu kamatu od 8,11% na 17,1%. To nije lihvarenje nego mega lihvarenje jer je npr. kamata na oročeni depozit 0,015% pa sada računajte kolika je bančina marža.

No slučaj s prekoračenjima po tekućim računima koji ukupno iznose oko 6 milijardi kuna, mačji je kašalj prema gotovinskim nenamjenskim kreditima koji iznose 52 milijarde kuna.

Prije nekoliko godina sam u Saboru i javnosti tražio da se to zaustavi ali bez uspjeha. Svi oni koji su dobili takve kredite, uglavnom namijenjene kupnji nekretnina, ne bi prošli redovnu ocjenu banke o kreditnoj sposobnosti. Banke su opet našle odgovor u lihvarskim kamatama i to je velika opasnost po financijsku stabilnost i može ugroziti desetine tisuća građana. To se sada ne ističe niti se smatra nekom opasnošću.

Unatoč svemu tome HNB je nedodirljiv – država u državi o čemu nažalost niti oporba u Saboru ne priča.

Neprestana i rastuća žeđ i glad za profitom vlasnika banaka vode uvijek iznova menadžere u nove modele cijeđenja građana. Prisjetimo se:

  • slučaja “Franak”,
  • torbarenja austrijskih štedno-kreditnih zadruga po Hrvatskoj,
  • leasing društava koje su osnivale banke, te factoring društava također osnovanih od strane banaka koja su na razne načine šišale i grane i poduzeća.

Posebno u tome prednjače austrijske banke zbog čega sam podnio prijavu EU komisiji i Europskoj središnjoj banci prije godinu dana.

prešutna prekoračenja
Ivan Lovrinović: Smisla ima samo dopušteno prekoračenje i ako građani znaju da je to kraj priče onda će znati granice svoje potrošnje

Vratimo se prekoračenjima po tekućim računima koja mogu biti dopuštena i prešutna. Dopušteno prekoračenje ima formu kredita koji vlasnik tekućeg računa može iskoristiti jer je prethodno banka ocijenila njegovu kreditnu sposobnost i odredila limit dopuštenog prekoračenja.

Ako postoji dopušteno prekoračenje računa čemu onda služi i zašto uopće postoji “prešutno prekoračenje” za koje se zna da je izrazito rizično i ne bi zadovoljilo bančinu redovnu provjeru kreditne sposobnosti? E, banke na to imaju odgovor, umjesto 8,1% kamate zaračunavaju, 10, 15 pa čak 17,1% nadajući se da će na taj način pokriti i onaj dio koji neće moći naplatiti. Taj nenaplaćeni dio će prodati agencijama za utjerivanje dugova za 10 ili 20% a one će maltretirati građane. Ako ne ide, one će pokrenuti ovrhe i tako se lanac dužničkog ropstva i ovršni hranidbeni lanac jako dobro održavaju uz rast općeg siromaštva.

E, sada najednom svi pokazuju empatiju prema malom čovjeku u raljama banaka i traže se analize i novi prijedlozi zaštite, jedan već postoji a taj je da u novom zakonu prešutna prekoračenja neće moći premašiti 1500 kuna…

Kao prvo, banke su proteklih godina milijarde kuna zaradile na astronomskim kamatama za prešutna prekoračenja i to je nedopustivo jer su prešutna prekoračenja u ovakvoj režiji u stvari prešutno ubijanje. Za to su odgovorni i Vlada i HNB jer su mirno gledali i znali da se pred njihovim očima odvija mega lihvarenje.

Smisla ima samo dopušteno prekoračenje i ako građani znaju da je to kraj priče onda će znati granice svoje potrošnje i taj dio je jasno reguliran. Područje prešutnog prekoračenja je lov u mutno, lihvarenje i još veće siromašenje siromašnih koji kada uđu u taj krug visokih kamata misleći da ih takvi krediti spašavaju, u stvari ne znaju da im nema spasa.

Konkretno, svi takvi oštećeni trebaju podnijeti tužbu, udruga Potrošač se treba u svemu tome angažirati i tražiti povrat novca kao u slučaju Franak. Vidimo da HNB i ne spominje ovakve mjere kao niti ministar financija i premijer.

O svemu tome sam godinama govorio u Saboru i tražio promjene zakona, ali nije bilo razumijevanja jer ova kao i prethodne vlade jasno zastupaju interese banaka žrtvujući svoje građane. Korona kriza zasjenila je sve ovakve probleme, a HNB je uz pravosuđe ključni problem Hrvatske koji se mora iz temelja promijeniti.

Što nam vrijedi imati državu koja je privatizirana od strane interesnih lobija i koja dopušta pljačkanje građana. Hrvatski monetarni i bankarski sustav na čelu s HNB-om najveći su izvor destabilizacija gospodarstva i društva. Vlada i HNB već su davno dopustile prešutna prekoračenja svih vrsta prema građanima. Nije niti čudno, jer ova Vlada ima samo 17% potpore biračkog tijela i zato je nelegitimna. Zato se tako i ponaša.

Izvor: Facebook

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button