Gospodarstvo

Hoćemo li uskoro po gorivo u Mađarsku?

Glavni razlog zašto Mađarska može dobro držati gorivo pod kontrolom je taj što MOL kao nacionalna naftna kompanija ima dvije visokomodernizirane rafinerije

Orban je Mađarima zamrznuo cijenu Eurosupera na 9,35 kn, Plenković Hrvatima na 12,19 kn. Da stvar bude bolja, Mađari se dobrim dijelom voze na hrvatsku naftu.

Dok je u Hrvatskoj cijena benzina Eurosuper 95 popela na vrtoglavih 12,19 kuna, a rasla bi i više da Vlada nije ograničila cijenu, u Republici Mađarskoj je cijena iste vrste bezolovnog benzina koji odgovara Eurosuperu 95 skoro tri kune jeftinija nego u Hrvatskoj pa trenutno iznosi 480 forinti za litru, odnosno 9,35 kuna. Na toj ju je razni zamrznuo njihov premijer Orban.

Pritom Mađarska, kao ni bilo koja druga zemlja, nije izuzeta utjecaja od svjetskog poremećaja na tržištu nafte pa i tamo cijene svakodnevno rastu, ali je ta cijena, unatoč porastu, i dalje skoro 3 kune manja nego u Hrvatskoj.

Glavni razlog zašto Mađarska može dobro držati cijenu benzina pod kontrolom je taj što MOL kao nacionalna naftna kompanija ima dvije visokomodernizirane rafinerije u kojima mogu proizvesti najveći dio derivata za svoje tržište.

Isto tako, Mađarska država kroz svojevrsnu protekciju MOL-a izravno se upliće u kreiranje naftne politike koja omogućava da cijena njihova benzina bude gotovo jeftinija nego u Hrvatskoj dok su istovremeno, kroz kontrolu nad hrvatskom nacionalnom kompanijom Inom, doveli do gašenja jedne i usporavanja kapaciteta druge preostale hrvatske rafinerije pa gorivo iz svojih rafinerija plasiraju na hrvatsko tržište, a istovremeno vrijednu hrvatsku naftu, zahvaljujući kontroli nad Inom i podršci hrvatske vlade, pumpaju prema Mađarskoj.

Tako je primjerice od siječnja 2020. Ina u Mađarsku, gdje je cijena benzina skoro 3 kune manja, tajno izvezla najmanje milijun tona hrvatske nafte.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button