Svijet

Ruski vladar je opasan tip koji je u stanju upotrijebiti nuklearno oružje

“Ruski vladar je opasan tip koji je to u stanju napraviti. Jer poraz na terenu značio bi upotrebom nuklernog oružja očajnički potez”.

Politolog i znanstvenik Anđelko Milardović jedan je od organizatora Šestog međunarodnog energetskog foruma (INTERENEF) koji se održava u Splitu 23. rujna. Komentirao je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina i poziv na djelomičnu mobilizaciju. Kakve to posljedice može ostaviti i kakve sve scenarije na zimu možemo očekivati.

“Moglo bi se reći da je poslao oštro upozorenje”, rekao je Anđelko Milardović za N1

“Ako se isrcpe klasična sredstva ratovanja, moguća je upotreba atomskog oružja. Što dovodi u pitanje mir i opstanak u svijetu. Kad se krene s takvim oružjem, tome kraja nema. Ruski vladar je opasan tip koji je to u stanju napraviti. Jer poraz na terenu značio bi upotrebom nuklernog oružja očajnički potez.”

Komentirajući ruske energente i ovisnost Europe o njima rekao je:

“Putinovim napadom na Ukrajinu i nakon govora njemačkog kancelara u veljači odlučeno je da se Njemačka i Europa upute na put smanjenja energetske ovisnosti o Rusiji i taj govor je komentiran kao zaokret. Trasirana je nova politika jer s druge strane imamo Rusiju kao energetsku državu, Putina koji koristi energente kao vanjskopolitičko oružje s prijetnjama da će uskratiti isporuku plina. To znači izravno ugrožavanje gospodarsko njemačke prvenstveno, ali i ostalih zemalja Europe. To su velike geopolitičke igre gdje se energija koristi kao izvor političke moći i instrument geopolitičkih pritisaka na Europu.”

Milardović ističe da države moraju same zajamčiti građanima toplu zimu. “Ruska zima je metafora da skrenem pažnju da postoji mogućnost radikalizacije u području energetske politike i da se preko ruskih plinovoda može zaustaviti dotok tog energenta. Vlade i države se moraju pripremiti na obrambeni scenarij kako zajamčiti energente građanima. Ako se to ne dogodi, implikacije mogu biti socijalne i političke, mogu biti nemiri, stvar može izmaknuti kontroli.”

Vrativši se na Putinov govor napomenuo je da se Europa nalazi u nekoj vrsti klopke kad su u pitanju energenti:

“Iz govora je vidljivo da ruski vladar ne priznaje poraz. Slijedi dodatna mobilizacija, igrat će se ratna igra do kraja. Što se tiče geopolitike i energije, vodit će se borba na tragu energetskog rata s EU-om i preko toga će se nastojati slabiti moć zapada i Europe. Došli smo u zanimljivu situaciju da su se Europa i EU našle između politike Putina i američke politike. Poznato je kako američka politika energetsku politiku EU-a tretira kao tip energetske sigurnosti i čak je donijela neke zakone koje je ugradila u svoj zakon o nacionalnoj sigurnosti. Europa je u tipu klopke ili mišolovke kad su u pitanju energenti. Postavlja s pitanje etičke dimenzije. Energetska tranzicija da, smanjivanje dobavljanja energenta dolazi u obzir. Jer ako se od njih kupuje, puni se blagajna Kremlja i može se koristiti za financiranje rata i tome kraja nema.”

“Hrvatska ima energetsku strategiju, mislim da je primarni zadatak Vlade osigurati energente da zimu provedemo u toplim domovima. Prijetnju Putina treba uzeti ozbiljno, ne znamo kako će se ponašati u slučaju gubitka na terenu. Kako se odnositi prema takvom vladaru koji pokušava atomskim oružjem disciplinirati sve oko sebe i kako se svijet treba postaviti prema njemu”, zapitao se Milardović.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button