SvijetVideo

Prije nego Putin pritisne crveno dugme mora se upitati kakav će biti odgovor

Prije nego Putin pritisne gumb, mora računati i na to koji će biti odgovor. Ne samo u smislu odgovora zapada, već i u smislu radioaktivnog djelovanja.

Politički analitičar Anđelko Milardović gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao razvoj ratne situacije u Ukrajini kao i masovan bijeg Rusa od mobilizacije, koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin

“Ovdje je riječ o obrazovanijem dijelu ruske populacije, koji nije pod utjecajem propagande“.

“Moguć je i scenarij uporabe nuklearnog oružja, ali tu postoji i efekt bumeranga. Prije nego pritisne gumb, mora računati i na to koji će biti odgovor. Ne samo u smislu odgovora zapada, već i u smislu radioaktivnog djelovanja. Hoće li se to zaustaviti na nekim granicama? Zračenje može doći i do Moskve. Pa valjda i on ima nekakvu obitelj koja mu neće dozvoliti da uništi civilizaciju”, rekao je.

Peskov zaprijetio Zapadu

Predsjednik Vladimir Putin trebao bi u petak proglasiti aneksiju više od 15 posto Ukrajine, čime je eskalirao njegov sedmomjesečni rat koji ulazi u nepredvidivu novu fazu.

Moskva proglašava ukrajinske regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju, koje su većinom ili djelomično pod okupacijom ruskih snaga ili onih koje Rusija podržava, dijelom Rusije.

Na pitanje novinara bi li se napad Ukrajine na teritorije koje Rusija smatra svojom zemljom smatrao napadom na Rusiju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Ne bi bilo ništa drugo.”

Rusija kontrolira gotovo cijeli Luhansk, koji separatisti koje podržava Rusija nazivaju Narodnom Republikom Lugansk, ali samo oko 60 posto regije Donecka.

Samoprozvana separatistička Narodna Republika Donjeck, uz potporu Rusije, polaže pravo na cijelu ukrajinsku pokrajinu Doneck.

Upitan što će biti s teritorijem koji nije pod kontrolom Rusije, Peskov je rekao: “Treba ga osloboditi”.

Rekao je da će cijela regija Doneck postati dio Rusije.

Luhansk i Doneck, prije invazije s ukupno oko šest milijuna stanovnika koji uglavnom govore ruski, zajednički su poznati kao Donbas, nekad središte rudarstva ugljena i teške industrije, sve dok njihova gospodarstva nisu uništena borbama od 2014. nadalje.

Sukob u istočnoj Ukrajini počeo je 2014. nakon što je proruski predsjednik svrgnut u ukrajinskoj revoluciji, a Rusija anektirala Krim.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button