Izbor uredništva

Zoran Vukman: Hoćemo li dan 21. rujna 2022.g. računati kao početak III svjetskog rata? O tome će pisati onaj tko preživi.

Danas svi pišu o visokom riziku od nuklearnog rata. Kako rekoh u jednoj od ranijih objava, strašno je da nam je ta priča odjednom postala “normalna”.

Što se tiče rata i globalne situacije, ne zavaravajmo se Propagandom. Pripravimo se duhovno i materijalno, koliko možemo. Molimo se i nadajmo da će Hrvatska uglavnom biti pošteđena onoga u što svijet polako klizi, a urušava se u veliki krvavi rat.

Već sam napisao da mnogi ne žele ni misliti o tome da je Treći svjetski rat počeo i da će se polako širiti kao Drugi svjetski rat koji je počeo u rujnu 1939. godine. Ljudska psihologija je takva: odbija priznati stvarnost rata, i to je normalna reakcija, sve dok ne postane kolektivni usud.

Engleska i Rusija će doći u izravni konflikt. Bilo bi čudo da bude izbjegnut. Amerika djeluje perfidno, zakulisno, a uključit će se otvoreno kasnije kao i u prva dva svjetska rata. Glavni potpaljivači i po treći put misle kako će se poigrati sa sudbinom europskog kontinenta i izići kao pobjednici. A daleko je do raspleta. Užasno daleko.

Danas svi pišu o visokom riziku od nuklearnog rata. Kako rekoh u jednoj od ranijih objava, strašno je da nam je ta priča odjednom postala “normalna”.

U veljači 2022.g. i kasnije, ponavljao sam bojazan da će Rusija uporabiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Sada zapadni analitičari i mediji analiziraju takvu opciju s naglaskom da će Zapad uzvratiti konvencionalnim udarima po Rusiji. Nije li to nešto nevjerojatno? Time kao da su rekli: ok, jedan atomski udar u Ukrajini, može, onda idemo u otvoreni rat. Mi ćemo vama potopiti crnomorsku flotu visokosofisticiranim konvencionalnim oružjem ali nećemo koristiti nuklearnu bombu. Halo? Nešto ne štima u toj logici.

Što se krije iza te priče za maloumne? Da Zapad daje placet Rusiji za uporabu atomske bombe u Ukrajini, jer – njima se ne riskira Harmagedon zbog Kijeva, naravno, ali zašto su ga onda gurnuli u vatru? To je logika straha i vrlo sumnjivih kalkulacija. Ako misle da im eventualni atomski udar u Ukrajini bude povod za napad NATO-a na Rusiju i slamanje Rusije, onda je taj scenarij pogotovo idiotski, jer tek tada bi došlo do totalnog nuklearnog rata. (A ta zlosretna Ukrajina ima inače lošu “karmu” s nuklearnom nesrećom.)

Što je moja poanta? Da je Ukrajina žrtvovani pijun, i da zapravo svjedočimo pat poziciji u kojoj Rusija može potegnuti sav svoj do sad neiskorišteni i oružani i ljudski potencijal, i da u totalnom ratu, zapadnoj i srednjoj Europi prijeti veliki oganj. No da će doći s eskalacijom do izmjene dalekometne vatre između Moskve i Londona, mogao bih se kladiti da nije mučno i neukusno – jer sve je ovo jedna užasna tragedija na koju iz Bijele kuće i Pentagona – budite uvjereni – gledaju s visoka i kao na jednu golemu ratnu igru, u kojoj misle ostati netaknuti, dok drugi ginu za njihove krajnje interese.

P.S. Jedno zapažanje.

Ispod radara je u kovid doba (prošle godine) prošao kineski propagandni video u režiji Kompartije koja je također zaprijetila nuklearnim oružjem svakome tko bi se umiješao u njezinu potencijalnu akciju na Tajvanu, a posebno je zaprijetila – Japanu. I Japan nema baš sreće s atomskim udarima.

Za deeskalaciju je kasno. Već je bilo kasno 24. veljače 2022.g.: hoćemo li taj dan ili 21. rujna 2022.g. računati kao početak Trećeg svjetskog rata, o tome će pisati onaj tko preživi.

Još jedna digresija: sunovrat Britanije je počeo. Imperij će polako ali sigurno umirati. Karte su im se ovoga puta loše posložile – nesposobna premijerka i kralj koji nikada neće izići iz sjene karizme svoje majke. On ili sin mogli bi biti mrtvozornici britanske moći. Engleska je uvijek tvrd orah ali neće se nogomet vratiti kući, nego će im se vratiti svo ono zlo koje su stoljećima raspirivali i radili po svojim kolonijama i čitavom svijetu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button