Svijet

Rusi prijete Švedskoj zbog mogućeg ulaska u NATO: Evo Švedskog odgovora!

Nakon što su Rusi ovih dana zaprijetili Švedskoj i Finskoj poslije njihovih najava o mogućem ulasku u NATO zbog produbljivanja ukrajinske krize i stalnih ruskih prijetnji na Baltiku, vrhovni zapovjednik švedske vojske, general Micael Byden otkrio je da Stockholm ne podcjenjuje ruske prijetnje te da se, s partnerima iz Sjevernoatlantskog saveza, ozbiljno priprema za mogući sukob šireg opsega. Donosimo više o tome kako će se Švedska postaviti u slučaju ruske agresije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila je uoči Božića da bi mogući ulazak Švedske i Finske u NATO imao ‘ozbiljne’ vojne i političke posljedice koje ne bi ostale bez odgovora Moskve. Zaharova je naglasila da politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Europi. Sjevernoatlantski savez ranije je izrazio zadovoljstvo zbog produbljivanja suradnje sa Stockholmom i Helsinkijem, za koje je istaknuo da dijele vrijednosti sigurnosno-obrambenog bloka i pridonose njegovim operacijama, piše tportal

Prijetnje Moskve svojim sjevernim susjednima dolaze u jeku ruskog raspoređivanja desetaka tisuća vojnika duž sjeverne, istočne i južne granice s Ukrajinom, što izaziva bojazan Kijeva, ali i NATO-a, da Rusija ozbiljno planira napad. Službeni Kremlj odbacio je takve planove poručivši da očekuje obećanje NATO-a o neširenju svojih granica na istok, točnije na Ukrajinu.

Švedska, kao i njezin nordijski susjed Finska, nisu članice NATO-a, ali s paktom održavaju partnerske odnose. Nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim nagađanja o njihovom mogućem pridruživanju savezu sve su učestalija. Službeni Stockholm još od 2016. naglašava potencijalne prednosti članstva u NATO-u, ali je istovremeno istaknuo da nema namjeru ući u njega.

Izvor: Društvene mreže / Autor: EngineerReact

Pannordijska suradnja kao rješenje

Vrhovni zapovjednik švedske vojske Micael Byden u nedavno objavljenom razgovoru za neovisan i utjecajan portal Defense News rekao je da je Rusija već godinama izazovan faktor na Baltiku, zbog čijih poteza Švedska sa svojim parterima dijeli informacije o mogućim budućim koracima Moskve. U razgovoru za portal, Byden je naglasio da Švedska nije zabrinuta samo zbog situacije u Ukrajini, već i zbog ruskih poteza na Arktiku, zbog kojih je nužno produbljivati pannordijsku suradnju s Norveškom i Finskom, državama koje i kopneno graniče s Rusijom.

Rusi prijete Švedskoj zbog mogućeg ulaska u NATO: Evo Švedskog odgovora!
www.crodex.net
Vrhovni zapovjednik švedske vojske Micael Byden
Izvor: Youtube snimka zaslona

Byden je, govoreći o ruskim prijetnjama Švedskoj, naglasio da vojni sukob postoji od ruske aneksije dijelova Ukrajine te da se nikako ne smije podcijeniti rusko proširivanje vojnih sposobnosti. Dodao je da švedska vojska nikada nije ‘skidala oči i uši’ s Rusije, čak ni u vrijeme u kojem je skandinavska država koja dijeli Baltičko more s ruskom enklavom u Kalinjingradskoj oblasti imala optimističnije poglede na njihov odnos.

Zapovjednik švedske vojske nadodao je da su Rusi u nekoliko navrata dokazali kako mogu postići svoje ciljeve koristeći vojne sposobnosti, ali je istaknuo da su budući koraci Moskve potpuna nepoznanica. Stoga Byden smatra da je dobrodošla NATO-ova jasna podrška Stockholmu za slučaj ruske agresije. Precizirao je da se trenutni odnosi Švedske sa Sjevernoatlantskim savezom baziraju na dijeljenju korisnih obavještajnih podataka, a ocijenio ih je transparentnim i otvorenim.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Battle Order

Govoreći o naoružavanju Švedske, Byden je podsjetio da je njegova zemlja nedavno nabavila sustav protuzračne obrane Patriot i on bi uskoro trebao prijeći s početne operativne na punu operativnu sposobnost. Ovaj sustav, ocijenio je, značajno povećava švedsku protuzračnu obranu, osobito nakon što je zamijenio već dotrajali američki sustav MIM-23 Hawk, nabavljen davnih 60-ih godina prošlog stoljeća. Byden je također podsjetio na nedavnu švedsku kupovinu američkih helikoptera Black Hawk.

Najnoviji Gripeni, avioni za rano upozoravanje i podmornice A26 u dolasku

https://youtu.be/lbzNy7Tgsrg
Izvor: Društvene mreže / Autor: FORCE Technology

Analizirajući povećanje švedskog obrambenog proračuna za 40 posto, Byden je pojasnio da je ono nužno za regionalnu sigurnost, ali i kako bi pratio odluku iz 2018., kojom je Švedska ponovno uvela obavezni vojni rok. General, koji inače dolazi iz zrakoplovstva, otkrio je da bi vojska sa sadašnjih 55.000 pripadnika do 2025. trebala narasti na njih 80.000, a do 2030. na čak 100.000 pripadnika. Konkretizirao je i nastavak suradnje s Pentagonom kada je u pitanju cyber i svemirska tehnologija, što uključuje elektroničko ratovanje i umjetnu inteligenciju.

Prema Bydenovim najavama, Švedska je zbog ruskih prijetnji ubrzala nabavu zrakoplova za rano upozoravanje i upravljanje GlobalEye. Riječ je o višenamjenskoj zračnoj platformi koja se sastoji od paketa senzora proizvođača Saaba, a instalirani su u kanadski poslovni mlaznjak dugog dometa Bombardier Global 6000. Valja podsjetiti da je Švedska ranije ugovorila nabavu sedamdesetak lovaca JAS Gripen 39E/F, a moguć je i dolazak novih podmornica A26 klase Blekinge, skrojenih za švedske potrebe, ali njihov razvoj trenutno kasni. Byden je u razgovoru pohvalio i finski odabir američkog F-35A, iako je na natječaju bio ponuđen švedski JAS Gripen 39E.

Byden finsku nabavu F-35A ocjenjuje kao doprinos zajedničkim obrambenim sposobnostima, produbljenima posljednjih godina trilateralnim sporazumom, u koji je uključena i Norveška na temelju njihove zajedničke odgovornosti na Arktiku. Tu je i novi trostrani sporazum Švedske, Norveške i Danske, kojim se štite luke na švedskom zapadu, a proširuje se i suradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom i Malijem u obliku razvoja specijalnih snaga za brzo djelovanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: update defense

Upitan za konkretne pristupe u mogućem sukobu, Byden ističe elektroničko ratovanje i korištenje bespilotnih platformi, čije je djelovanje osobno analizirao tijekom posjeta Ukrajini. Uz to, smatra da su hibridno ratovanje, informacijske operacije i cyber napadi budućnost ratovanja, na koje je Švedska, kako zaključuje, sposobna i spremna odgovoriti.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button