Svijet

Rusija tvrdi da se NATO priprema za rat!

Govoreći tokom brifinga za vojne atašee i druge strane veleposlanike, u ponedjeljak u Moskvi, zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin optužio je NATO da se sprema za sveobuhvatni rat sa Rusijom.

„Vojni razvoj bloka je u potpunosti preusmjeren na pripremu za oružani sukob velikih razmjera visokog intenziteta sa Rusijom“, naveo je Fomin.

Priprema dolazi sa proširenjem vojnih kapaciteta bloka, a ogleda se i u programskim dokumentima NATO u kojima je Moskva nedvosmisleno imenovana „kao glavni izvor prijetnji njenoj sigurnosti“, primjetio je Fomin. Istovremeno, stariji dokumenti, uključujući Rimsku deklaraciju iz 2002. godine, kojom se utvrđuje da Rusija i NATO ne smatraju jedni druge protivnicima, ostaju na snazi, dodao je on.

Stalno hladni odnosi između Rusije i alijanse koju predvode SAD postali su još gori posljednjih mjeseci. Moskva je u listopadu priopćila da će obustaviti sve direktne veze sa NATO, zatvarajući svoje urede u Moskvi kao odgovor na protjerivanje osam ruskih veleposlanika iz njenog sjedišta u Brusselsu. Tada je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je blok koristio bilateralne kanale za „razvijanje propagande i pritisak na Rusiju“ umjesto za smislen dijalog.

Početkom prosinca, ruski predsednik Vladimir Putin iznio je ideju o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sigurnosnom sporazumu sa Zapadom. Prijedlog je već materijalizovan u dva nacrta dokumenta, jedan za SAD i poseban za NATO-u u cjelini. Predloženi sporazum predviđa zaustavljanje širenja NATO na istok i sadrži garancije o nerazmještanju određenih sustava naoružanja u Europi.

Nacrt sporazuma je osmišljen da služi i Rusiji i NATO-u, rekao je Fomin, izrazivši nadu da će se blok uskoro pripremiti da konstruktivno razgovara o prijedlozima za sigurnost.

„Smatramo da je ovaj sporazum razvijen u interesu i Rusije i Europe u cjelini. Radujemo se ozbiljnom, konstruktivnom razgovoru“, rekao je on veleposlanicima. „Čekamo da alijansa pruži suštinsku reakciju na naše prijedloge i spremni smo da započnemo pregovore u svakom trenutku.“

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Z Milić
Izvor
logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button