Svijet

Američko upozorenje: Ruski gubici su samo djelić ukupne vojne snage!

IAKO JE RUSIJA izgubila desetke tisuća vojnika u svom ratu protiv Ukrajine, visokopozicionirani američki časnik u Europi jučer je američkim zakonodavcima kazao kako ruski vojni arsenal nije ni blizu iscrpljen.

“Ovaj konflikt je donekle degenerirao ruske kopnene snage u Ukrajini, ali one su danas brojnije nego što su bile na početku rata”, rekao je pred kongresnim odborom za oružane snage general Christopher Cavoli, zapovjednik američkih snaga u Europi. 

Gubici ruskog zrakoplovstva i mornarice su vrlo mali

“Rusko ratno zrakoplovstvo je izgubilo vrlo malo, oko 80 aviona. I dalje raspolaže s oko 1000 lovaca i bombardera. Mornarica je pak izgubila jedan brod”, ustvrdio je američki general.

Podsjetimo, povjerljivi američki vojni dokumenti koji su nedavno procurili u javnost otkrili su koliko je ruskih kopnenih snaga angažirano u ratu. Prema dokumentima nastalima u veljači i ožujku ove godine, ruska vojska rezervirala je 527 od 544 raspoloživa bataljuna za rat u Ukrajini, pri čemu se 474 već nalaze u zemlji.

Prema drugom dokumentu, procjenjuje se da je u ratu ubijeno između 35.000 i 43.000 ruskih vojnika. Ti gubici su u posljednjim mjesecima bili posebno izraženi u borbama oko Bahmuta. U utorak je, podsjetimo, glasnogovornik zapovjedništva istok Oružanih snaga Ukrajine rekao kako Rusija “koncentrira sve svoje snage na Bahmut”, dodavši kako nigdje drugdje na istočnoj bojišnici ne provodi tako intenzivne borbene operacije.

Ruski gubici su samo djelić ukupne vojne snage

Zapovjednik Združenog stožera američkih Oružanih snaga, general Mark Milley, američkim zakonodavcima u ožujku je rekao kako Rusi trpe “goleme gubitke” u borbi za Bahmut: “U zadnjih 20-ak dana Rusi nisu ostvarili nikakav napredak u blizini Bahmuta, a Ukrajinci se bore jako, jako dobro.”

No, ti ruski gubici, navodi CNN, samo su djelić ukupne ruske vojne snage. Na pitanje o ruskim podmorničkim patrolama u Atlantiku Cavoli je rekao da “većina ruske vojske nije pretrpjela negativne učinke” zahvaljujući ratu u Ukrajini. 

“Rusi su aktivniji nego što su bili godinama. Njihove patrole u Atlantiku su na visokoj razini, većinu vremena na višoj razini nego što smo vidjeli godinama. I to sve usprkos svim naporima koje poduzimaju u Ukrajini”, rekao je general Cavoli.

Pentagon nije optimističan

Američko upozorenje na brojnost ruskih snaga stiže u trenutku kad se SAD i drugi zapadni saveznici nadaju proljetnoj protuofenzivi ukrajinskih snaga. Objavljeni tajni dokumenti oslikavaju pesimizam u Pentagonu. U njima se, podsjetimo, navodi da će Rusija uskoro imati nadmoć u zraku te se prognozira da će ukrajinska protuzračna obrana srednjeg dometa biti “kompletno reducirana do 23. svibnja”. 

Dokumenti koji su nastali u veljači i ožujku navode niz nedostataka ukrajinske vojske te predviđaju da će konflikt u konačnici rezultirati pat-pozicijom. No, jučer je general Cavoli ponudio nešto drugačiju procjenu ukrajinskih vojnih kapaciteta.

“Prema modelima koje smo vrlo pažljivo izradili u suradnji s njima, Ukrajinci su u dobroj poziciji. Imaju slabosti o kojima radije ne bih govorio javno… ali uvjereni smo da ima faktora koji su na njihovoj strani. Radili smo na svemu tome s njima”, ustvrdio je Cavoli.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
index

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button