Izbor uredništva

WHO – “Moramo se pripremiti za nuklearni rat”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je zapadne zemlje da moraju odmah početi skladištiti lijekove i druge bitne zalihe prije nego što izbije ‘predstojeći’ nuklearni rat s Rusijom.

Rusija je sada uključena u „rat protiv NATO-a i Zapada“, priznao je ovaj tjedan visoki predstavnik Europske unije za obranu kad je Kanada postala 12. zemlja koja je poslala tenkove u Ukrajinu.

Stefano Sannino, glavni tajnik Službe za vanjsko djelovanje EU-a, upozorio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin otišao dalje od svoje početne „specijalne vojne operacije“ i da „rat pomiče u drugu fazu“.

Nakon što je Njemačka poslala svoje tenkove, isto je obećala i Kanada

Već prije je to napravila i Poljska, koja je rekla da će poslati dodatnih 60 uz već prethodno poslanih 14 tenkova. Očekuje se da će Španjolska i Norveška u slijedećim danima objaviti koliko će tenkova Leoparda 2 poslati u Ukrajinu.

Nadalje, Belgija je najavila novi paket vojne pomoći, obećavajući gotovinu, projektile, mitraljeze i oklopna vozila, ali je morala priznati da nema glavne borbene tenkove koji bi odgovarali ponudama njezinih NATO saveznika.

Ukrajina također traži zapadne borbene zrakoplove četvrte generacije kao što je američki F-16, iako to ostaje malo vjerojatno.

G. Sannino je rekao da su ukrajinski saveznici bili prisiljeni povećati i poboljšati svoju vojnu potporu Kijevu kao odgovor na to što je Moskva prebacila fokus rata na Zapad.

Obraćajući se novinarima u Tokiju, rekao je: „Mislim da je ovaj posljednji razvoj događaja u pogledu opskrbe oružjem samo evolucija situacije i načina na koji je Rusija počela pomicati rat u drugu fazu.“

Dodao je da Rusija vrši „neselektivne napade“ na civile i gradove. Zemlja je očajnički željela dobiti zamah na ratištima istočne Ukrajine prije nego što stignu zapadnjačke tenkovske eskadrile.

Kao odgovor na isporuku zapadnih tenkova Ukrajini, Rusija je optužila američkog predsjednika Joea Bidena za „upumpavanje oružja“ u zemlju kada je mogao potaknuti primirje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je rekao da je obećana isporuka zapadnih tenkova Ukrajini dokaz sve veće „izravne upletenosti“ SAD-a i Europe u rat. Zapadni saveznici angažirali su oko 150 tenkova. 

Peskov je rekao:

„Postoje stalne izjave iz europskih prijestolnica i Washingtona DC da slanje raznih sustava naoružanja u Ukrajinu, uključujući tenkove, ni na koji način ne znači uključenost tih zemalja ili NATO saveza u neprijateljstva u Ukrajini.

Kategorički se ne slažemo s tim, a u Moskvi se na sve što rade gleda kao na izravnu upletenost. Vidimo da ovo raste.“

Sjeverna Koreja također je osudila odluku SAD-a da opskrbi Ukrajinu tenkovima, rekavši da Washington eskalira zlokobni „proxy rat“ s ciljem uništenja Moskve.

U međuvremenu, Mađarska, koja je članica NATO-a i država EU, sugerirala je da su zapadne zemlje „odlutale“ da postanu aktivni sudionici u sukobu.

Premijer Viktor Orban, koji je naširoko osuđivan zbog navodnih pokušaja smanjenja demokratskih sloboda u Mađarskoj, rekao je da bi Zapad trebao težiti „prekidu vatre i mirovnim pregovorima“ umjesto da naoružava Ukrajinu.

Dodao je: „Počelo je tako što su Nijemci rekli da su spremni poslati kacige, ali neće poslati smrtonosnu pomoć, jer to predstavlja sudjelovanje u sukobu. Sada smo kod borbenih tenkova i raspravlja se o avionima.“

Mađarska je odbila poslati oružje Ukrajini i ojačala je blagajnu Kremlja kupnjom ruskog plina, nafte i nuklearnog goriva.

Upitan hoće li se Mađarska više angažirati, Orban je rekao: „To ne dolazi u obzir dok sam ja premijer. Ali druge europske zemlje već su pometene. Ako pošaljete oružje bez obzira što kažete, u ratu ste.“

Sve ovo događa se u trenutku kada Ukrajina treba uspostaviti jurišne tvrtke za bespilotne letjelice unutar svojih oružanih snaga u zajedničkom pothvatu s tvrtkom za satelitske komunikacije milijardera Elona Muska.

Kijev je jučer objavio da je potpisao ugovor sa Starlink satelitskim komunikacijama, kojima upravlja Muskova SpaceX organizacija.

Ukrajina želi razviti futurističku vojsku dronova za izvođenje napada iza ruskih linija. U jučerašnjoj izjavi na svojoj Facebook stranici, Starlink je rekao da su „najprofesionalniji ukrajinski vojnici“ izabrani da vode jurišne čete koje će biti opremljene letjelicama bez posade i eksplozivom.

Starlink je dodao: „Činimo sve kako bismo vojnicima osigurali moderne tehnologije.“

Bespilotne letjelice već su odigrale ključnu ulogu na obje strane otkako je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Moskva je upotrijebila stotine „dronova samoubojica“ iranske proizvodnje za napade na ukrajinske gradove, dok su snage Kijeva koristile dronove za bacanje malih eksploziva na ruske snage i praćenje njihovih kretanja.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button