Gospodarstvo

Račun za pandemiju još nismo platili, a sada prijeti i račun za rat!

Umjesto dodavanja troškova na račun pandemije puno prije nego je on podmiren možemo očekivati nova dodavanja na račun troškova rata koji sada sasvim sigurno možemo opisati i kao ekonomski i financijski rat.

Dvanaest dana. Toliko je trebalo otkad je Rusija napala Ukrajinu i time započela rat u Europi da Europa i Zapad počnu razmatrati zabranu uvoza ruske nafte s ciljem naravno nanošenja ekonomske štete Rusiji kako bi joj bilo što teže nastavljati rat u Ukrajini.

Dvanaest dana. Toliko je trebalo da postane ozbiljno i za promatrače sa zapadne ukrajinske granice. Sve što od Rusije kupujemo, a svi već znamo da je riječ o pretežito energentima možemo, tvrde stručnjaci, u najvećoj mjeri nadomjestiti iz drugih izvora međutim po dakako, većoj cijeni. Cijeni koju možemo ili ne možemo platiti?  

Piše: Dragana Radusinović/direktno.hr

Cijena barela nafte naglo je skočila nakon najave da bi zapad mogao blokirati kupnju ‘crnog zlata’ od Putinove Rusije, viša je nego je ikad bila u posljednjih 13 godina. Ponedjeljak su u Hrvatskoj obilježile gužve na benzinskim crpkama i zazivanje ponovnog zamrzavanja cijena litre benzina uz raspravu da se nekako mora zaštiti i trgovce naftom koji ne mogu opskrbljivati građane o svom trošku po jeftinijoj cijeni. Neko će vrijeme ipak morati jer je Plenkovićeva Vlada ponovno zamrznula cijene, ali ovaj put benzina na 12,19 kuna, a dizela na 12,53 kune, što znači da cijene nisu mogle biti zadržane na dosadašnjima.

Smanjuju se trošarine i ograničava se marža trgovcima, prihod proračuna bit će manji za 150 milijuna kuna. Izbora previše zapravo i nema. Ne obuzdaju li se cijene goriva neće se obuzdati ni rast cijena hrane, pa u tom kontekstu sve mjere koje je Vlada Andreja Plenkovića donijela sredinom veljače u ime borbe protiv inflacije postaju prah i pepeo i prije nego što 1. travnja stupe na snagu. Naime, bez obzira na smanjenje PDV-a na hranu, nastavi li se pritisak na cijenu goriva ni osnovne prehrambene namirnice i higijenski proizvodi neće moći pojeftiniti. 

Uostalom, nijedan trgovački lanac nakon 24. veljače, dana kada je počeo rat u Europi, nije ponovio svoju reklamnu kampanju o rušenju cijena zahvaljujući smanjenju PDV-a. Zapad ne može financijski iscrpljivati Rusiju sankcijama bez da financijski istovremeno iscrpljuje i sam sebe, odnosno sve nas, baš kao što Putinova Rusija ne može voditi rat u Ukrajini i praviti se nevina. 

Prije dvije godine hrvatska je Vlada povodeći se za brojnim drugim Vladama određivala mjere kojima je zatvarala gospodarstvo s ciljem suzbijanja pandemije, kompanijama i građanima su isplaćivali financijsku pomoć, to je porezne obveznike koštalo više od 35 milijardi kuna. Iako to nitko još uvijek nije tako jasno rekao novi je račun otvoren u Banskim dvorima. 

Umjesto dodavanja troškova na račun pandemije puno prije nego je on podmiren možemo očekivati nova dodavanja na račun troškova rata koji sada sasvim sigurno možemo opisati i kao ekonomski i financijski rat iako se francuski ministar financija Bruno Le Marie prije svega sedam dana morao ispričavati što ga je tako nazvao.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button