Svijet

Salman Rushdie upozorio da je ugrožena sloboda izražavanja na Zapadu

Romanopisac Salman Rushdie upozorio je da se zapadne zemlje suočavaju s najtežim prijetnjama slobodi izražavanja i slobodi objavljivanja za njegova života, u obraćanju devet mjeseci nakon što ga je muškarac više puta izbo nožem na pozornici u New Yorku.

British Book Awards dodijelio je Rushdieju nagradu “Freedom to Publish” u ponedjeljak. “Živimo u trenutku, mislim, u kojem sloboda izražavanja, sloboda objavljivanja za mog života dosad nije bila toliko ugrožena u zapadnim zemljama”, rekao je Rushdie u video poruci iz New Yorka emitiranoj na ceremoniji dodjele nagrada.

“Sloboda objavljivanja je naravno sloboda čitanja i sloboda pisanja, mogućnost da pišete što želite…da možete birati što želite čitati, a ne da se to za vas odlučuje izvana”, dodao je. 

Britanski autor porijeklom iz Indije oslijepio je na jedno oko i oštećena mu je funkcija jedne ruke nakon što je napadnut na pozornici u državi New York u kolovozu 2022. dok je držao predavanje. 

Rushdie se dugo suočavao s prijetnjama smrću zbog njegovog četvrtog romana “Sotonski stihovi”. Taj roman zabranjen je u mnogim zemljama s velikom muslimanskom populacijom nakon objavljivanja 1988. godine zbog odlomaka koji su se smatrali bogohulnim.

Rushdie, koji se godinama skrivao nakon što je tadašnji iranski vrhovni vođa izrekao fetvu kojom je pozvao muslimane da ga ubiju, osvrnuo se i na zabranu određenih knjiga u nekim američkim školskim knjižnicama i učionicama.

“U zapadnim zemljama donedavno je postojala prilična sloboda u izdavaštvu (…) Napad na samu ideju knjižnica. To je prilično alarmantno i toga moramo biti vrlo svjesni i protiv toga se snažno boriti”, rekao je. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button