Domovina

Milanović o Dodiku: On je zadnji problem u BiH, s njim se dogovorimo za 10 minuta o uređenju BiH

Dodik je Milanoviću došao u posjet, na razgovor, samo dan prije dolaska posebnih izaslanika EU-a i SAD-a u Sarajevo u posebnu misiju.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je kazao za Milorada Dodika, na konstataciju zapadnih diplomata koji pokušavaju spasiti BiH s “ruba sukoba”, da je Dodik najveći problem u toj zemlji:

“To je laž. Nisu oni na rubu sukoba jer nemaju leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati… Milorad Dodik je katkad neobuzdan i problematičan, ali on je zadnji problem u Bosni i Hercegovini, a posebno iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata. Uopće ne znam zašto se spominje Dodika. S Dodikom se dogovorimo za deset minuta, i to ne o podjeli Bosne, nego o uređenju Bosne.”

Rekao je dalje da Dodik predstavlja srpski narod u BiH:

“Nećeš ga izbaciti tim prijetnjama, kao niti Čovića dok je to što jest. On je predsjednik HNV-a, HDZ-a, to je što jest. Isto vrijedi i za Bakira Izetbegovića. Dok je to što jest. Mada, njegova pozicija unutar bošnjačkog naroda nije toliko prominentna kao ove dvojice među Srbima i Hrvatima, ali je sugovornik.”

Rekao je i da svaka strana u BiH mora da ima nekoga kome vjeruje, a s druge strane nekoga “kome ne baš potpuno ne vjeruje”.

Dodik je Milanoviću inače došao u posjet, na razgovor, samo dan prije dolaska posebnih izaslanika EU-a i SAD-a u Sarajevo u posebnu misiju u BiH, prenosi RTL.

I Dragan Čović rekao je u srijedu u Zagrebu da je izvorište pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH kojega je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u svom izvješću prozvao prijetnjom za mir i sigurnost u toj zemlji, ali i regiji.

Idući opći izbori u BiH planirani su za listopad 2022. a Čović je već ranije naznačio kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izborni zakon, odnosno ukoliko se Hrvatima ne zajamči da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button