Domovina

Sjetite se ovoga kada sljedeći put Plenković kaže: ” Vlada je nekom pomogla…”

Glavni cilj svake države, pa i Lijepe naše je da od onih koji rade, stvaraju novu vrijednost prikuplja poreze (novac) i onda prikupljeni novac dijele prema nahođenju vlastodržaca ili vladajuće većine (vladajućih stranaka), a ne prema potrebama onih koji plaćaju poreze.

Plaćati može samo onaj koji je stvorio novu vrijednost, dakle radnici, a država novac od novostvorene vrijednosti (proizvoda) može samo raspoređivati (M. Friednam) kako im se zakonom naloži. 

Većina ljudi kada primi plaću i platnu listu, gleda jednu stavku – onu koju će dobiti na tekući račun, neto plaću. Međutim od svake plaće koju dobijete, odvajate velik dio koji onda ide državi. Primjerice neto plaća od 1000 euro-a poslodavca košta 1.650,00 euro-a. Taj dio nikada niti ne dođe do vas već sve skupa plaćaju poslodavci koje se često kritizira za niske plaće iako se rijetko zapitamo koliko zapravo uplaćuju. Osim ovih poreza prilikom svake kupovine plaćamo dodatni porez kroz PDV i trošarine te razne naknade i takse. Tako da od vaše bruto plaće više od 60 % ide državi .

Tako plaćate za ”vrhunske” zdravstvene usluge koje dobijete, plaćate kako bi bili na listi čekanja koje su rijetko duže od godinu dana, osim ako je u tijeku covid, onda su malo duže. Na isti način plaćate i mirovinu koju ćete vjerojatno jednom imati, sigurno veću od 500€ ako ste cijeli život radili. Osim ako se ne dogodi situacija u kojoj će država ipak odlučiti nešto drugo s mirovinskim fondom, više ništa nije nemoguće.

Osim zdravstvenog i mirovinskog plaćate i puno drugih poreza i nameta jer treba financirati sve te pročelnike, zamjenike, tajnike, općinare, državne, županijske i lokalne proračune. Udruge, zajednice, projekte, edukacije, reprezentacije, troškove prijevoza, naknade, panele, izložbe, filmove i serije.

Srećom, u Lijepoj našoj se barem taj novac ”dobro iskoristi”.

Natječaji se ne namještaju za sinove HDZa, korupcije gotovo pa i nema, posebice kod javnih natječaja i pogodovanja. Svi imaju jednak tretman, pravi kapitalizam u kojemu uspiju najsposobniji i najpametniji. Rijetko oni koji su najpodobniji i najposlušniji.

Ako išta od toga kritizirate, AP će vam samo reći da prestanete izmišljati afere, PR stručnjaci a la Macan će vam reći da ionako nema nitko bolji, a mediji će od svih onih gore proračuna rado uzeti dio u zamjenu za šutnju, čast iznimkama jer ih ima. U međuvremenu ćemo se zabavljati tučnjavama, Ellom Dvornik, nečem što je neki fake profil napisao na Twitteru i dobio 2 lajka.

Držati će vas u ”limbu” u kojemu niste ni gladni ni siti, niste ni bijesni ni sretni. Bombardirati će vas sa svih strana svime i svačim toliko snažno da će vam se sve zgaditi i prestati ćete sve pratiti. Kad se to dogodi, sve može ići dalje..

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button