SvijetVideo

NATO protiv Rusije? Nikad ne znaš rezultat dok se utakmica ne odigra.

NATO je bio zatečen nesvjestan iznenadnom i neortodoksnom vojnom kampanjom Moskve 2014. kada su ruske trupe prešle u Ukrajinu i ilegalno pripojile Krim. Sada su ruske trupe ponovno prešle granicu i napale i ostatak te neovisne države. Nato za sad pokušava izbjeći izravan vojni angažman – koji bi uključivao mnoge od najmoćnijih svjetskih vojnih sila.

https://youtu.be/vSbx3N-y6MU
Izvor: Youtube

No tko bi u tom sukobu, dogodi li se, imao veće izglede prevladati?

Rusija ima oko 900.000 aktivnih vojnih osoba. Otprilike 200.000 njih bilo je na dužnosti na ukrajinskoj granici uoči invazije. U ruskoj mornarici nalaze se 74 ratna broda i 51 podmornica, a u vojsci je gotovo 6000 artiljerijskih oruđa. Ruskoj vojsci također je na raspolaganju otprilike 20.000 oklopnih borbenih vozila i 13.300 tenkova. Više od 1300 zrakoplova i 500 helikoptera čine rusko zrakoplovstvo.

Više od 500 raketnih bacača na ruskom tlu također je sposobno za dugotrajno ratovanje. Ruski predsjednik pohvalio se svojim hipersoničnim projektilima, koji putuju brzinom većom od 5 Macha. Trenutno ne postoje metode za njihovo zaustavljanje ili presretanje. Balistički projektil Kh-47M2 Kinzhal, na primjer, navodno je sposoban doseći više od 7.600 milja na sat ili 10 Macha.

Ruska vojska je znatno veća od ukrajinske vojske. Petina ruskog vojnog osoblja služi u Ukrajini. Ukrajinska mornarica je bez podmornica i posjeduje samo dva ratna broda, tako da su ruske snage na moru daleko veće od ukrajinskih. Približno 2.100 tenkova, 2.870 oklopnih borbenih vozila i 2.000 komada topništva raspoređeno je na kopnu od strane ukrajinske vojske.

Ukrajina je imala oko desetinu broja zrakoplova i helikoptera koje posjeduje rusko zrakoplovstvo. Rusija ima obrambeni proračun od 154 milijarde dolara u usporedbi s ukrajinskih 11,8 milijardi dolara, što ilustrira ogromnu razliku između dvije zemlje.

NATO protiv Rusije

Temeljni princip NATO vojnog saveza je njegov sustav kolektivne obrane, što znači da ako bilo koju državu članicu napadne treća strana, onda svaka država članica mora uskočiti u obranu.

SAD troše više na obranu nego dvostruko u odnosu na ostatak NATO-a zajedno, a potrošnja se za 2021. procjenjuje na 705 milijardi dolara, prema Ministarstvu obrane.

Osim što ima najveći trošak obrane na svijetu, SAD ima moćan arsenal i ogromnu količinu ljudstva – 1,3 milijuna aktivnih vojnika, s još 865 000 u rezervi, objavio je The New York Times 2017. Ujedinjeno Kraljevstvo je drugo po veličini. ukupni trošak u NATO-u, stavljajući gotovo 50 milijardi funti u obranu godišnje u usporedbi s njemačkim 45 milijardi funti, francuskim 42 milijarde funti i talijanskim 20 milijardi funti.

Ni Rusija nije za potcjenjivanje. Prema Heritage Foundation sa sjedištem u Washingtonu, njezin inventar uključuje 336 interkontinentalnih balističkih projektila, pored gore navedenog klasičnog naoružanja.

Ali kratka je u nekim područjima moderne vojne tehnologije, uključujući dronove, elektroničke komponente te radarsko i satelitsko izviđanje, rekao je za Deutsche Welle ruski novinar i vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

“O tome govori ruska vojska: da, imamo oružje, uključujući oružje dugog dometa, ali naše izviđačke sposobnosti su slabije od naših sposobnosti za napad”, rekao je Felgenhauer. “Dakle, imamo oružje velikog dometa, ponekad precizno vođeno oružje, ali ne znamo uvijek gdje je meta.”

Tko bi pobijedio?

Istraživanje koje je 2019. godine objavio Royal United Services Institute (RUSI) pokazalo je da će britanske snage biti “sveobuhvatno nadjačane” u bilo kojem sukobu s Rusijom u istočnoj Europi.

“Trenutno postoji rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo – koje nije u stanju vjerodostojno se boriti – može dominirati niže na ljestvici eskalacije od strane ovlasti koje prijete eskalacijom”, stoji u izvješću RUSI-ja.

Ali Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi trebalo samostalno stajati protiv Rusije. A najveći igrač NATO-a, SAD, ima ogromnu prednost u odnosu na Rusiju u konvencionalnim snagama, rekao je ruski vojni analitičar Aleksandr Golts za Deutsche Welle. A tu su i Njemačka, Francuska, i brojne druge jake članice NATO pakta. Rusija pak nema značajnjih vojnih saveznika, a malo je vjerojatno da bi se Kina aktivno uključila na njenoj strani. No i tada bi bila nadjačana u svim aspektima.

Ukupno, NATO raspolaže s oko 3,5 milijuna vojnika, gotovo četiri puta više od Rusije.

Rusija trenutno ima tek desetak proizvedenih najnovijih lovaca SU 57, jedinih koji bi se vjerojatno mogli ravnopravno nositi s američkim Raptorima, dok NATO raspolaže i s preko 300 operativnih F-35, koji mogu rušiti neprijateljske zrakoplove prije nego ih oni primijete na radarima.

NATO ima i oko tri puta više borbenih aviona ukupno, njih oko 3,900, te 22 podmornice s nuklearnim oružjem naspram ruskih 12. Također ima 122 fregate naspram 10 ruskih, 13 nosača spram jednog ruskog, a ima i veliku premoć u borbenim tenkovima.

No iako se Felgenhauer složio s Goltovom procjenom vojne prednosti SAD-a, upozorio je da se otvoreno ratovanje često svodi na mnogo više od inventara na koje se svaka strana sukoba može osloniti.

Za DW je rekao da je to “kao predviđanje rezultata nogometne utakmice”, dodajući: “Da, u osnovi, Brazil bi trebao pobijediti Ameriku u nogometu, ali vidio sam kako su Amerikanci pobijedili Brazil u Južnoj Africi, na Kupu konfederacija. Nikad ne znaš rezultat dok se utakmica ne odigra.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button