NogometVideo

NAJBOLJI VOLEJ U POVIJESTI NOGOMETA. DEBELO NADMAŠUJE LEGENDARNI VOLEJ MARCA VAN BASTENA.

Jedna neodigrana utakmica nogometa od prije 33 godine ušla je u školske udžbenike i pamćenje hrvatske nacije kao prekretnica u tijeku hrvatske povijesti pa i dan danas o njoj živi legenda kao događaju kojim je započeo Domovinski rat i raspad tamnice naroda – Jugoslavije.

Jedan od najpoznatijih događaja u Dinamovoj povijesti bila je nikad završena utakmica protiv Crvene zvezde 13. svibnja 1990. na Maksimiru, na kojoj je Zvonimir Boban udario milicajca. Zbog toga je dobio suspenziju na čak devet mjeseci, nakon čega je uslijedila akcija smanjivanja kazne kako bi Boban mogao nastupiti u Europi.

Iduća dva sata na travnjaku su se odigrale scene obračuna navijača i milicije kakve nisu viđene u povijesti nogometnih utakmica. Istodobno, u legendu je ušao i potez kapetana Dinama Zvonimira Bobana koji je jednog milicionera udario nogom, želeći zaštiti prebijenog navijača. Taj udarac, odnosno događaji na stadionu Dinama, i više nego na simboličan način nagovijestili su rat na prostorima bivše Jugoslavije, pa je tu utakmicu i američka postaja CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Milicija je uporabom sile potisnula Dinamove navijače sa stadiona, a kaotične scene nasilja nastavile su se dugo u noć.

Mnogi pripadnici zaraćenih navijačkih skupina rat su nastavili voditi s pravim oružjem, a veliki broj Bad Blue Boysa položio je svoj život za slobodu Hrvatske.

Zvonimir Boban:

“Sjećam se svega s ponosnom.

Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote.

Opet bih udario onog milicajca,

ali nisam htio biti nikakav heroj,

samo sam reagirao na nepravdu

koja je trajala godinama.

Junaci su išli u rat,

mi smo bili samo buntovnici.“

13.5.1990.

Svim Bad Blue Boysima koji su dali život na oltar Domovine, neka je vječna slava i hvala!

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button