VideoZanimljivosti

(VIDEO) Gdje se zapravo nalazi planina Sinaj?

Gdје ѕе nаlаzі рlаnіnа Ѕіnај? Nіtkо tо nе znа ѕіgurnо. Ѕtоlјеćіmа, učеnјасі, іѕtrаžіvаčі, hоdоčаѕnісі trаžіlі ѕu gdје ѕе nаlаzі рrаvа рlаnіnа Ѕіnај, рlаnіnа gdје је Воg dао Zаkоn Мојѕіјu і Іzrаеlсіmа. Dо dаnаѕ роѕtојі nеkоlіkо mоžеbіtnіh lоkасіја, nо nіtі јеdnu nіѕu роtvrdіlі аrhеоlоzі kаkо је tо mјеѕtо gdје ѕе Воg ѕuѕrео ѕ Мојѕіјеm. 

Planina Sinaj, na kojoj je prorok Mojsije razgovarao sa Bogom, zapravo postoji i nalazi se u Saudijskoj Arabiji, tvrdi grupa arheologa iz Fondacije za istraživanje Nevjerni Toma (DTRF), neprofitne organizacije koja istražuje povijesnu točnost biblijskih navoda.

Istraživači su identificirali ”Jabal Maqla”, koji se nalazi na sjeverozapadu Saudijske Arabije u blizini granice sa Jordanom, kao pravu planinu Sinaj. Evo dokaza za koje tvrde da su ih doveli do takvog zaključka.

planina Sinaj
planina Sinaj

Biblija kaže da je Mojsije, kada je došao na vrh planine Sinaj, bio obavijen dimom jer je Bog „sišao do njega u vatri“. Vrhovi Jabala Makle pocrnjeli su kao da su spaljeni vatrom.

Mojsije je razdvojio vode Crvenog mora dok su on i egzodus Izraelaca pokušavali pobjeći od vojske egipatskog faraona. Istraživači iz DTRF napominju da je jak dokaz koji ukazuje na to da je ”Jabal Maqla” planina Sinaj činjenica da se nalazi u blizini plaže Nuveiba, gdje švedski znanstvenik dr. Lennart Moller tvrdi da je pronašao kopnene staze ispod vode.

Izlazak 14: Prelazak preko Crvenog mora | dr. Kent Hovind (Hrvatski  prijevod) - YouTube

Arheolozi su otkrili rascjepljenu stijenu koja se nalazi na putu do moguće planine Sinaj. Pokazuje znakove erozije vode. Međutim, samo područje dobiva vrlo malo padalina.

“Vjerujemo da bi ovaj poseban orijentir mogao biti stijena koju je Bog naredio Mojsiju da udari, a iz koje je zatim potekla voda, čudesno opskrbivši izraelsko stanovništvo”, rekao je Ryan Mauro, predsjednik Istraživačke fondacije Nevjerni Toma.

Istraživači su također otkrili ono što sliči na drevni oltar sastavljen od nebrušenog granita, za koji kažu da je srodan onom koji je Mojsije izgradio u podnožju planine Sinaj, kao i komade mjesta za obožavanje zlatnog teleta.

“Blizu planine, imamo mjesto prekriveno prikazima ljudi koji obožavaju bikove i krave. Ono što je zaista značajno je to što su ti petroglifi izolirani u ovom području. Nije kao da su isklesani po cijeloj planini”, rekao je Mauro.

Ѕtоgа, gdје ѕе nаlаzі рlаnіnа Ѕіnај? Nіtkо tо nе znа ѕіgurnо. Znаnѕtvеnісі gоvоrе о rаzlіčіtіm mјеѕtіmа kао роtеnсіјаlnіm lоkасіјаmа. Оnо štо ѕе dоgоdіlо nа Ѕіnајu рrоmіјеnіlо је ѕvіјеt; gdје ѕе tо tоčnо dоgоdіlо оd mаlеnе је vаžnоѕtі. 

Samostan svete Katarine na Sinaju – Wikipedija
Samostan sv. Katarine na Sinaju

Ovaj izvrsni dokumentarni film nudi neke odgovore o lokaciji planine Sinaj.

VIDEO : Gdje se nalazi planina Sinaj?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button