Svijet

Šokantno: Svaki peti brzi test za koronu je beskoristan!

Svaki peti brzi test za koronu koji se nalazi na tržištu je beskoristan, pokazao je to pregled Instituta Paul Ehrlich (PEI). Reakcija nadležnih nije bilo, no testovi su još uvijek dostupni.

Val omikrona je nezaustavljiv i korona virus se sve više širi u Njemačkoj. Redoviti brzi testovi sastavni su dio svakodnevice, a cilj im je rano identificirati infekcije i prekinuti lanac zaraze. Upravo zato što brzi testovi igraju tako važnu ulogu u borbi i obuzdavanju pandemije, puno toga ovisi o njihovoj pouzdanosti, donosi putokaz.eu

Šokantni rezultati ispitivanja

Poznati institut Paul Ehrlich (PEI), u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Robert Koch (RKI), berlinskog Charitéa i neovisnih laboratorija, proučavao je 245 brzih i antigenskih testova, a rezultati su šokantni.

Svaki peti brzi test za koronu na tržištu je beskoristan

Kako javlja bild.de, 46 od 245 provjerenih testova je neuspješno. Kako bi se pružili pouzdani rezultati i kako bi se mogla otkriti infekcija s najvećim virusnim opterećenjem, brzi test bi trebao imati osjetljivost od najmanje 75 posto, dok je u jedanaest brzih testova ta vrijednost bila nula.

Federalni zavod za lijekove i medicinske proizvode (BfArM) već je reagirao i uklonio zahvaćene testove sa svoje liste testiranja za koje je moguće nadoknaditi troškove.

Tko je odgovoran što se ovakvi brzi testovi nalaze na tržištu?

Međutim, šokantna je činjenica što beskorisni testovi ostaju u opticaju jer ni PEI ni BfArM nisu službeno odgovorni za uklanjanje testova s ​​tržišta. Za to je, prema navodima Bilda, odgovorno tijelo za nadzor nad tržištem saveznih država i u konačnici se temelji na pojedinačnim odlukama.

Najbolji primjer iz ne tako davne prošlosti je skandal s FFP2 maskama kada su prošle godine u opticaju na tržištu nekoliko puta bile neispravne maske koje nisu pružale dovoljnu zaštitu. Tržišna inspekcija tada je brzo i žestoko intervenirala zabranivši daljnju prodaju većine takvih maski, međutim, ovoga puta u slučaju brzih testova to se još uvijek nije dogodilo.

CE oznaka testova služi kao optička varka

Šokantno: Svaki peti brzi test za koronu je beskoristan!
crodex.net
Izvor: Testlabs

Ali, kako je moguće da test koji ne može čak niti otkriti infekciju koronom dobije odobrenje tržišta? Odgovor se nameće sam po sebi, presudna je tzv. CE oznaka. Ovisno o procjeni rizika proizvoda, svaka tvrtka može sama sebi može dati ovaj certifikat i otisnuti ga na pakiranje proizvoda. Takvim činom proizvođač deklarira tržišnost svog proizvoda prema europskim i međunarodnim smjernicama.

U ovom slučaju ne postoji neovisni centar za ispitivanje koji bi potvrdio stvarnu prikladnost spomenutih proizvoda, a to jedino može značiti kako beskorisni testovi radi toga nisu otkrili mnoge potencijalne infekcije koronom, ili su otkrivene prekasno zato što takvi testovi nisu uopće mogli zabilježiti virusno opterećenje.

Uredba će se promijeniti tek od 26. svibnja 2022. kada će brzi testovi na koronu biti razvrstani u najviši razred rizika, a uz to će dodatno tijelo morati provesti i neovisnu reviziju prije nego takav proizvod bude pušten na tržište.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button