Izbor uredništva

Možda Rusija i Vatikanu zaprijeti nuklearnim naoružanjem, tko zna?

Kako će na ovo reagirati službena Rusija, odnosno sam Putin, teško je predvidjeti. Zacijelo Papin potez neće biti prihvaćen s oduševljenjem.

Vijest da će papa Franjo u petak 25. ožujka posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu odjeknula je snažno u katoličkom svijetu. Mnogi su je čak s nevjericom čitali. Zašto?

S jedne strane zacijelo zato što se drži da su Franjini prethodnici to učinili, a s druge da je upravo papa Franjo, kojemu se često (neopravdano, dakako) pripisuje da je tolerantan prema duhu svijeta, odlučio na takav radikalan potez. Zašto pak radikalan? Pa zato što dolazi kao jedan od zahtjeva Blažene Djevice Marije iz Fatime i činila je dio tzv. fatimskih tajni, piše Darko Pavičić u svojoj novoj kolumni za večernji list

Gospa je, naime, vidjelici Luciji 13. srpnja 1917., u objavi zatražila posvetu Rusije njezinu Bezgrješnom Srcu, rekavši ako taj njezin zahtjev ne bude prihvaćen, Rusija će svijetom širiti pogreške, voditi ratove i progone Crkve te da će dobri ljudi biti stavljeni na muke, a papa će mnogo trpjeti te će biti uništeni mnogi narodi. Gospa je zatražila da tu poruku vidjelica Lucija prenese papi te da on osobno učini tu posvetu, sa svim biskupima svijeta.

Službeni crkveni podaci navode kako toj Gospinoj želji udovoljeno u više navrata. Prvo je Pio XII. posvetio cijeli svijet 31. listopada 1942. te 7. srpnja 1952. posvetio narode Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu u apostolskom pismu Sacro vergente anno: “Kao što smo prije nekoliko godina cijeli svijet posvetili Bezgrješnom Srcu Djevice Majke Božje, tako sada, na najposebniji način, posvećujemo sve narode Rusije istom Bezgrješnom Srcu”.

Pavao VI. je 21. studenog 1964. godine obnovio posvetu Rusije Bezgrješnom Srcu, u prisutnosti otaca Drugoga vatikanskog sabora. Papa Ivan Pavao II. je sastavio molitvu za ono što je nazvao “Činom pouzdanja” koji se slavio u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) 7. lipnja 1981. godine, na svetkovinu Duhova.

Zatim, kako bi potpunije odgovorio na zahtjeve Gospe, želio je tijekom Svete godine otkupljenja jasno očitovati čin pouzdanja od 7. lipnja 1981., ponovljen u Fatimi 13. svibnja 1982. godine. U spomen na Fiat koji je Marija izrekla u trenutku Navještenja, Ivan Pavao II. je 25. ožujka 1984., na Trgu svetoga Petra, Bezgrješnom Srcu Marijinu posvetio sve narode, navodi Vatican News, kao i to da je u lipnju 2000. Sveta Stolica je otkrila treći dio fatimske tajne, a tadašnji nadbiskup Tarcisio Bertone, tajnik Zbora za nauk vjere, istaknuo je da je sestra Lucija u jednom pismu iz 1989. godine osobno potvrdila da takav svečani i opći čin posvete odgovara onomu što je željela Gospa.

Da, učinjeno je tako kako je Naša Gospa tražila, 25. ožujka 1984. godine – potvrdila je sestra Lucija. Međutim, sve ovo vrijeme u Crkvi postoji dilema je li to učinjeno upravo onako kako je Gospa željela, odnosno, kako je vidjelica Lucija prenijela njezinu poruku. Jer se u svim ovim posvetama nastojalo izbjeći izravno spominjanje samo Rusije, odnosno, sve je bilo uvijeno u neku formu, koja bi zadovoljila i zahtjev iz poruke, ali i kako ne bi povrijedila Rusiju i narušila odnose katoličkoga svijeta s njom.

No, krvava ruska agresija na Ukrajinu očito je ponukala sadašnjeg poglavara Katoličke crkve da to izrijekom učini po naputku nebeske poruke, pa je papa Franjo za dan posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu izabrao svetkovinu Navještenja Gospodinova. S time da će on to učiniti u 17 sati tijekom obreda pokore u bazilici sv. Petra u Vatikanu, a istoga dana to će učiniti njegov izaslanik kardinal Konrad Krajewski, papinski milostinjar, u samoj Fatimi.

Ostale biskupe svijeta Vatikan zasad ne spominje. No, u svakom slučaju radi se o iznimnom potezu pape Franje, kojim se ne stavlja samo u središte pažnje njegova osuda ruske agresije i podrška Ukrajini, nego otkriva nakanu crkvenog vrha da u središte svojega djelovanja stavi jednu od poruka iz službeno priznatog ukazanja Blažene Djevice Marije. Kako će na to oslanjanje Crkve reagirati službena Rusija, odnosno sam Putin, teško je predvidjeti. Zacijelo Papin potez neće biti prihvaćen s oduševljenjem.

Možda Moskva i Vatikanu zaprijeti nuklearnim naoružanjem, tko zna. No, u svakom slučaju, Rusiji se događa nešto što se na ovaj ili onaj način izravno izbjegavalo učiniti već više od stotinu godina, otkako su završila ukazanja u Fatimi. A rezultat ovoga povijesnog pothvata pape Franje vrlo brzo ćemo vidjeti. Katolički svijet dočekao ga je s neskrivenim oduševljenjem.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button