Izbor uredništvaVideo

Baba Vanga: Sve laži i obmane žene koja je bila igračka zlih sila!

Baba Vanga i njezina proročanstva su tema mnogih medija koji ih preispituju u detalje. Ovo je prava istina o proročanstvima Babe Vange.

Postoji mit o bugarskoj proročici Babi Vangi za koju se tvrdi da je dosta toga pogodila. Priče o njenim “proročanstvima” se periodično pojavljuju u medijima, vrlo često oko Nove godine, kada se piše koliko je pogodila za prošlu i šta je predskazala za sljedeću godinu.

Na početku 2021. godine su se spominjala Vangina proročanstva, a niz se i provlači kroz važnije globalne događaje koje se analizira kroz njena proročanstva.

Kako kršćani gledaju na Baba Vangu objasnio je svećenik Georgij Maksimov, rukovoditelj apologetske misije Sinodalnog misionarskog odijela Ruske Pravoslavne crkve.

Tko je bila Baba Vanga?

Baba Vanga je nadimak za osobu koja se zapravo zove Vangelija Pandeva Guševa, koja se rodila 1911., a umrla 1995. godine. Od 1967. godine bila je registrirana kod nadležnih za svoju djelatnost i dobivala državnu plaću za to. Bugarski državljani su plaćali 10 leva za posjet, oni iz socijalističkih zemalja 20 leva, a ostali 50 dolara.

Do 1990. godine država je od posjeta Baba Vangi zaradila skoro 9 milijuna leva. (1 lev je imao vrijednost 1 njemačke marke ili sada pola eura). Vanga je stoga bila dio bugarske turističke ponude.

Baba Vanga je u djetinjstvu izgubila vid, bila je udata, ali joj je suprug preminuo. Nakon toga se i počela baviti proročanstvima, piše Kurir, a prenosi Novizivot.

Baba Vanga – je li bila nepogrešiva?

Evo podataka iz knjige Vangine sljedbenice koja se poziva na rad jednog drugog Vanginog sljedbenika koji je sve zapisao. Od 823 predskazanja istinito je bilo 445, znači oko 50 posto. To nije predviđanje, već kocka, kaže Maksimov.

Promašaji i laži

Aleksandru Bovinu je 1973. godine Vanga predskazala da će se SSSR ući u Čile s vojskom što se nije dogodilo. 1992. godine je rekla da će reprezentacija Bugarske biti prvak svijeta u nogometu. To je bila Danska. 1993. je rekla da će se SSSR obnoviti početkom 21. stoljeća i da će Bugarska biti njegov dio.

Baba Vanga je 1960. godine prorekla Treći svjetski rat koji se nije dogodio. Za 2011. je prorekla da će zbog padanja radioaktivnih čestica sjeverna hemisfera ostati bez biljaka i životinja. Za Jurija Gagarina je tvrdila da je tijelom uzet na nebo, ali su njegovi zemni ostaci nakon zrakoplovne nesreće pronađeni, identificirani i sahranjeni s počastima.

Priča se da je predvidjela potapanje podmornice Kursk, a u pitanju je napuhana novinarska priča koja je ispričana tek pošto se dogodila.

Za Vanginog života novinarka lista Trud je pisala o tragediji na Blagoveštenjsku na Amuru u kojoj je poginuo pilot Genadij Kapčuk. Novinarka je tvrdila da je Vanga ovu katastrofu prorekla ruskim turistima godinu dana ranije. Kada su novinari istražili, vidjeli su da nikakvi ruski turisti nisu bili kod Vange. Na isti način su dana i druga proročanstva kojih je pun Internet.

Vanga je izbjegavala odgovore na direktna pitanja, ili je davala općenite odgovore ili nije odgovarala.

Još za njenog života neki su je razobličili. Novinar Dobrinov je poslao svog poznanika kod nje. Uputio ga je da prije posjete svima u njenom gradu priča jednu priču, koja nije imala veze sa njegovim životom. Naravno da je sve isto čuo i kada je došao kod proročice.

Jerođakon Visarion, koji je u to vrieme još bio laik, je došao kod Vange i rekao da ga šef maltretira i pitao šta da radi. Ona mu je rekla. On je nastavio da priča o problemima kao npr. sa ženom na šta mu je Vanga rekla da će sve biti u redu.

Isto je bilo i s problemima sa djecom. Kada je rekao da nema ni posao ni ženu ni djecu, njeni pomoćnici su ga izveli van. Takvih primjera je bilo mnogo.

Vangina proročanstva – koji je izvor njenih proročanstava?

Baba Vanga je tvrdila da posjeduje moći za proročanstva. Neke stvari je pogodila. Ona je govorila: “Ja ne vidim čovjekovu prošlost ni budućnost, već čujem daleki glas koji mi kao preko telefona šalje priopćenje”. Kako je došlo do toga.

Njena poklonica Velička Angelova opisuje slučaj kada su sile od kojih je dobivala glasove tjerale Vangu da čisti paučinu noću, da se skida pa opet oblači, radi druge besmislene stvari. Kada im se pokušala suprotstaviti, oni su je gurnuli niz stepenice te je polomila nogu. Angelova opusuje situaciju kada Vanga laje kao pas, prijeti ljudima oko sebe da će im nanijeti zlo, polomiti kosti itd.

Ne sliči na dobru osobu kojom je neki pokušavaju predstaviti. Čovjeku koji je stradao od neuroze savjetovala je da zakolje pijetla, uzme njegovo srce te ga stavi u bocu vina, pojede ga i zalije vinom.

”Istina o Vangi”

Vаngіnа nеćаkіnја Ѕtојаnоvа Каѕіmіr, u ѕvојој knјіzі “Іѕtіnа о Vаngі”, zаbіlјеžіlа је nјеnе rіјеčі: “То nіѕаm bіlа ја, tо ѕu drugі, kојі ѕе nаlаzе роrеd mеnе.”

“Ѕјеćаm ѕе dаnа kаdа ѕаm nарunіlа 16 gоdіnа. Ѕјеćаm gа ѕе ро tоmе štо је роѕlіје vеčеrе u nаšој kućі u Реtrіču Vаngа іznеnаdа роčеlа gоvоrіtі, оbrаćајućі ѕе mеnі. То vіšе nіје bіlа оnа, čulа ѕаm glаѕ ѕаѕvіm drugоg čоvјеkа: “Ѕtаlno, ѕvаkоg trеnutkа ѕі роd nаšіm budnіm оkоm”. Роtоm mі је іѕрrіčаlа štо ѕаm rаdіlа tіјеkоm čіtаvоg tоg dаnа … Оѕtаlа ѕаm bеz rіјеčі. Каѕnіје ѕаm ріtаlа tеtku: zаštо је оnа ѕvе tо mеnі іѕрrіčаlа?

Vаngа ѕе zаčudіlа : “Nіštа tі nіѕаm рrіčаlа”. Меđutіm, kаdа ѕаm роnоvіlа ѕvе štо ѕаm оd nје čulа, оnа је tіhо іzgоvоrіlа: “То nіѕаm bіlа ја, tо ѕu drugі, kојі ѕе nаlаzе роrеd mеnе. Јеdnе ја zоvеm “mаlе ѕіlе”, оnі ѕu mі іѕрrіčаlі štо ѕі rаdіlа tіјеkоm dаnа, аlі роѕtоје і “vеlіkе ѕіlе”. Каdа оnі роčіnјu rаzgоvаrаtі ѕа mnоm, оdnоѕnо рrеkо mеnе, ја gubіm dоѕtа еnеrgіје, lоšе mі је, nаkоn tоgа ѕаm dugо utučеnа.

Каkо ѕе mоžе vіdјеtі іz оvоg оdlоmkа, оtkrіvеnја Vаngе nіѕu nіštа drugо dо орѕјеdnutоѕtі dеmоnіmа. Јеr, роѕlіје kоntаkаtа ѕ аnđеlіmа – ѕvаkаkо se nе mоžе ројаvіtі utučеnоѕt.

Еvо јоš јеdnоg рrіmјеrа, рrеuzеtоg іz іѕtе knјіgе, іz kојеgа ćеmо vіdјеtі dа је Vаngа bіlа u kоntаktu ѕ dеmоnіmа vіšеg rеdа:

“Ѕаznаvšі о dоlаzеćој nеѕrеćі, јаdnа mоја tеtkа – blіјеdі, раdа u nеѕvіјеѕt, ѕ nјеnіh uѕtа ѕіlаzе nероvеzаnе rіјеčі, а nјеzіn glаѕ u tаkvіm trеnuсіmа nеmа nіštа zајеdnіčkо ѕ nјеzіnіm оbіčnіm glаѕоm.

Glаѕ је vrlо јаk, nјеzіn rјеčnіk u tаkvіm trеnuсіmа ѕе rаzlіkuје оd ѕvаkоdnеvnоg rјеčnіkа Vаngе … Као dа ѕе nеkі rаzum uѕеlјаvа u nјu kаkо bі nаm рrіорćіо о ѕudbоnоѕnіm dоgаđајіmа. Оnа gа nаzіvа “vеlіkа ѕіlа” іlі “vеlіkі duh”. Міѕlіm dа nеmа роtrеbе dа gоvоrіm kоgа је Vаngа nаzіvаlа “vеlіkіm duѕіmа”.

Baba Vanga: Sve laži i obmane žene koja je bila igračka zlih sila!
crodex.net

Baba Vanga i sotonizam

Kada su u njenom prisustvu čitali pravoslavne molitve, njene moći su nestajale. Mitropolit Natanail je posjetio pred smrt i u ruci je držao križ. Kada je ušao kod Baba Vange ona je uzviknula: “Što on ima u ruci, zasljepljuje me! Sklonite to”. Sve njene priče i ponašanje jako podsjećaju na sotonizam, pojašnjava Maksimov.

Na tvrdnju da joj je ostalo svega 5-6 mjeseci života jer je joj je dijagnotisficiran rak dojke ona je rekla “ne, živjet ću još tri godine”. “I tu je pogriješila”, kaže Maksimov.

Neki govore da je bila istinska pravoslavna kršćanka i da je čak sagradila crkvu. Istina je da ju je podigla za života 1994. godine, ali ona se dosta razlikuje od pravoslavnih crkava. Nije dobila blagoslov od episkopa pravoslavne crkve nego od bugarskih raskolnika. Predstavnik Vanginog fonda koji ju je i gradio rekao je da je to europska, općečovječanska crkva.

Baba Vanga i Biblija

Koji je odnos Biblije prema Babi Vangi i proročanstvima takve vrste? Ako se pogleda Sveto Pismo vidimo nedvosmislen odgovor na ovo, kaže Maksimov.

U Ponovljenom zakonu 18, 10-12 stoji: “Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj.

U Djelima apostolskim 16,16 imamo slučaj robinje s proročkim duhom koja je njime donosila veliki dobitak gospodarima. Taj duh ju je napustio po zapovijedi apostola Pavla kada je on izgovorio ime Isusa Krista i rekao duhu: “Zapovijedam ti imenom Isusa Krista izađi iz nje! I izađe u taj čas!”

Vanga je bila nesretna žena koja je bila igračka zlih sila, koji su joj se rugali i njoj i onima koji su dolazili kod nje, tvrdi Maksimov. One su je koristi kao što su i gospodari koristili onu robinju, radi dobiti. Na isti način su je koristile i vlasti socijalističke Bugarske.

“Je li Baba Vanga svetica? Nije. Je li pravoslavna kršćanka? Nije. Je li nepogrešiva proročica? Nije”, kategoričan je Maksimov.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button