Gospodarstvo

LOVRINOVIĆ:EVO TKO DRASTIČNO PODIŽE CIJENE PLINA I NAFTE

Financijske špekulacije važan su uzrok ovako brzog i velikog rasta cijena prirodnog plina i nafte. O tome se u nas uopće ne govori niti se to smatra bitnim. Tko su glavni špekulanti na tom tržištu? To su investicijski fondovi koji u svojim bilancama imaju stotine milijardi dolara. piše u svojoj objavi profesor i bivši saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

Nakon Velike financijske krize 2008.g. središnje banke su tiskale ogromne količine novca i njime otkupljivale uglavnom državne obveznice od banaka i investicijskih fondova. Na taj način su oni došli do novca i tražili nove prilike za veću zaradu. Našli su ih na tržištu energenata; nafte i plina. Kako oni špekuliraju? Investicijski fondovi kupuju naftu ili plin u velikim količinama s rokovima isporuke u nakon nekoliko mjeseci. Međutim, do stvarnih, fizičkih isporuka nafte i plina ne uopće ne dolazi jer oni ne kupuju plin i naftu da bi je za neto koristili već kupuju da bi zaradili na razlici u cijeni. Znači, oni danas kupuju npr. plin s rokom isporuke za 6 mjeseci po cijeni koja je na burzi očekujući da će ta cijena biti viša za 6 mjeseci, a time i njihov profit. Takvi ugovori se nazivaju terminski ugovori.

Budući da investicijski fondovi imaju ogroman novac oni kupnjom velikih količina nafte i plina na određeni rok značajno povećavaju potražnju za tim energentima i tako podižu cijene. Istraživanje koje je rađeno za američku vladu 2006.g. pokazalo je da su ti fondovi podigli cijenu nafte koja je tada iznosila 50 dolara na 75 dolara!!!Eto, tako funkcionira financijsko tržište i fondovi koji, kako sam rekao, ne trebaju stvarnu isporuku niti nafte niti plina već se klade na kretanje cijena i tako zarađuju.

U svemu tome građani i poduzeća sigurno gube jer cijene rastu, a zadnjih tjedana idu doslovno u nebo. Tko će obuzdati te investicijske fondove s takvom financijskom moći? Gdje financijski špekulanti zaigraju svoje kolo tu trava više ne raste; od tržišta nekretnina u SAD, tehnoloških dionica, pojedine valute itd. Svijet je u velikoj opasnosti ako se ne ograniči veličina kako banaka tako i investicijskih fondova jer su oni prava vlast i moć kojoj svi ostali služe. Dok se to ne riješi, nema stabilnosti a financijske krize će biti sve opasnije i veće. I zato, kada svako jutro kuhate kavu na plinu sjetite se tko vam je zagorčava. Dakle, financijske institucije naprosto treba ukrotiti. napisao je profesor Ivan Lovrinović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button