Gospodarstvo

Dobit Zagrebačke banke u prvom polugodištu 2023. je veća nego dobit svih trgovačkih lanaca zajedno u prošloj godini

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom polugodištu ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 217 milijuna eura, što je za 96 milijuna eura ili 79,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u utorak.

Istodobno, porasli su i bančini poslovni prihodi, za 86 milijuna eura ili 31,4 posto, na 360 milijuna eura.

Troškovi poslovanja dosežu 117 milijuna eura te su na godišnjoj razini veći za 10 milijuna eura ili 9,3 posto, pri čemu omjer troškova i prihoda iznosi 32,5 posto.

“Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, a imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima”, napisali su iz Zabe u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću za prvih šest ovogodišnjih mjeseci, objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Bančin neto prihod od kamata iznosi 259 milijuna eura, što je povećanje od 116 milijuna eura ili 81,1 posto, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 79 milijuna eura, što je na istoj razini kao u prvom polugodištu 2022. godine.

Grupa Zagrebačke banke s rastom dobiti za 81,2 posto

Po podatcima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvom polugodištu 2023. ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 250 milijuna eura, što je za 112 milijuna eura ili 81,2 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine.

Ovih dana slušamo od određenih medija i sindikalnih povjerenika o ”extra profitima ” trgovačkih lanaca a zanimljivo je da je Zagrebačka banka sama ostvarila u pola godine veću dobit nego svi trgovački lanci zajedno u 2022. godini.

U nastavku donosimo prihod i dobit najznačajnijih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj u 2022.godini:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button