Gospodarstvo

Biden će poništiti Muskovu kupovinu Twittera?

Američka vlada razmatra nacionalnu sigurnosnu reviziju nekih pothvata Elona Muska, uključujući njegov ugovor o preuzimanju Twittera, izvijestio je Bloomberg u četvrtak pozivajući se na osobe koje su upoznate s tim pitanjem.

Muskovi planovi da kupi Twitter za 44 milijarde dolara uz pomoć stranih ulagača, uključujući princa Saudijske Arabije Alwaleeda bin Talala, državni fond Katra i Binance Holdings — koji je osnovao kineski biznismen — zabrinuli su dužnosnike Bidenove administracije.

Dužnosnici razmatraju koje bi alate mogli upotrijebiti za reviziju Muskovih pothvata, uključujući djelovanje Odbora za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS), koji revidira strana preuzimanja američkih tvrtki, navodi Bloomberg.

CFIUS provodi sigurnosne preglede ako “transakcija prijeti ugroziti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država”, prema saveznim propisima. Prilikom pregleda transakcije, CFIUS može preporučiti predsjedniku da se transakcija suspendira ili zabrani, prema propisima.

Slični slučajevi u prošlosti

Ako bi akviziciju Twittera pregledao CFIUS iz razloga nacionalne sigurnosti, agencija bi mogla preporučiti predsjedniku Bidenu da poništi ugovor – nešto što je sam Musk pokušao, ali nije uspio učiniti posljednjih mjeseci.

Predsjednici su u prošlosti prekidali dogovore na preporuku CFIUS-a. Godine 2019. bivši predsjednik Donald Trump blokirao je pokušaje tvrtke Beijing Shiji Information Technology Co da preuzme platformu za upravljanje hotelima StayNTouch nakon preporuke CFIUS-a.

Nakon što je prvobitno ponudio kupnju Twittera u travnju, Musk je pokušao odustati od dogovora, tvrdeći da platforma društvenih medija nije ispunila svoju obvezu otkrivanja broja lažnih profila na platformi. Ubrzo nakon što je poništio akviziciju, Twitter je tužio Muska da ne poštuje svoje obveze. Milijarder je u listopadu ponovno ponudio kupnju Twittera za 44 milijarde dolara.

Dionice Twittera pale su 13 % u pretprodaji u petak nakon Bloombergova izvješća u četvrtak.

Reakcije na najave revizije

Korisnik Twittera odgovorio je na post o Bloombergovu članku rekavši da bi “bilo histerično da je vlada spriječila Elona da preplaćuje za Twitter.” Musk je odgovorio na tweet emotikonom “100” i emotikonom koji se valja po podu i smije.

“U skladu sa zakonom i praksom, CFIUS javno ne komentira transakcije koje može ili ne mora pregledavati”, rekao je glasnogovornik vlade za Insider.

Bloomberg je izvijestio da su ljudi koji su upoznati s raspravama oko sigurnosnih pregleda rekli da su razgovori u ranoj fazi.

SpaceX-ova internetska mreža Starlink također bi mogla biti podvrgnuta reviziji nacionalne sigurnosti, navodno su rekli isti ljudi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hrmv Info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button