Zanimljivosti

Pad Facebooka samo je uvod u ono što nam slijedi? Ovaj događaj je daleko…

Mark Zuckerberg u posljednje vrijeme nema mira. Šef FACEBOOKA želi pretvoriti internet u meta-svijet gdje, “umjesto da samo gledate sadržaj, postajete njegov dio”, kako je rekao u nedavnom intervjuu. Ali ubrzo nakon što su u javnost procurili vrlo neugodni interni dokumenti, zahvaljujući zviždačici koja će se uskoro pojaviti pred američkim Kongresom, novi problemi – njegova cijela kompanija je nestala s korisničkih ekrana.  

Pad društvenih mreža Facebooka i Instagrama, kao i WhatsAppa, u ponedjeljak je trajao satima. Lako bi bilo odmahnuti rukom i reći da su stranice te kompanije – vrijedne 920 milijardi dolara – tek mediji za dijeljenje selfieja i slika kućnih ljubimaca, financirani od reklama. Ali gomile ljudi, uključujući vladine dužnosnike, oslanjaju se na WhatsApp kao primarnu metodu komunikacije, dok je Facebook glavni način kako neki biznisi dolaze do kupaca. Prema tome, pad ovih stranica daleko je od bezazlenog.

Kakva je regulacija rada interneta?

Pad Facebooka samo je uvod u ono što nam slijedi? Ovaj događaj je daleko...
www.crodex.net

Postavljaju se pitanja o sigurnosti, npr. kako je – prema stranici Krebs on Security – netko unutar Facebooka izbrisao podatke koji pomažu računalima pronaći kompanijine stranice na internetu. Također u fokus dolazi i vrlo slaba regulacija rada interneta. To je sigurno faktor u brzom razvoju i sve većem oslanjanju na internet u svemu od komunikacije do vođenja financija i pametnog upravljanja domovima.

Međutim, također je ponukalo Frances Haugen, bivšu zaposlenicu Facebooka, da pošalje dokumente Wall Street Journalu i dobije saslušanje pred Senatom sljedeći tjedan. Haugen će od zastupnika zatražiti da reguliraju Facebook, dijelom i zato jer društveni pritisci na Instagramu čine nevjerojatnu štetu mladim djevojkama, piše Reuters.

Padom Facebooka također se postavlja pitanje je li on, ali i drugi takvi mediji, dovoljno važan da bi ga se reguliralo više kao komunalnu uslugu. Jednako kao što se neke banke smatraju važnima za sustav u cjelini, jednako tako se neke aktivnosti Facebooka, Googlea i divova cloud usluge Amazona i Microsofta mogu smatrati ključnima za funkcioniranje ekonomije.  

 Zastupnici također moraju razmisliti šteti li njihov način poslovanja poštenoj tržišnoj utakmici.  

Dan ili dva bez Facebooka za mnoge i nije takav problem. Ali sličan raspad sistema bi kod, naprimjer, velikog providera cloud usluge mogao dovesti do velikih problema kao što su manji prekidi u radu već prije i pokazali.  

Internet je kaotična mješavina najboljih pokušaja najčešće usluga orijentiranih prema profitu. 

Lako je moguće da su neke od tih usluga sada postale prevažne da bi se srušile.  

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button