Crna kronikaSvijet

Preminuo Colin Powell, prvi crni američki državni tajnik

Colin Powell (84), prvi crni državni tajnik SAD-a čije je vodstvo u nekoliko republikanskih administracija pomoglo oblikovanju američke vanjske politike na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, umro je od komplikacija izazvanih Covidom-19.

“General Colin L. Powell, bivši državni tajnik SAD-a i predsjedavajući Zajedničkog načelnika stožera, preminuo je jutros zbog komplikacija izazvanih Covidom-19”, napisala je obitelj Powell na Facebooku. “Izgubili smo izvanrednog i punog muža, oca, djeda i sjajnog Amerikanca”, rekli su ističući kako je potpuno cijepljen.

Njegov govor u Ujedinjenim narodima 2003. godine pomogao je da dođe do međunarodne PODRŠKE ratu u Iraku, ali i znatno naškodio njegovoj reputaciji. U svojem govoru predstavio je dokaze koji su uvjerili međunarodnu zajednicu da je Irak lagao inspektorima i da je sakrio oružje za masovno uništenje.  – Sadam Husein nesumnjivo ima biološko oružje i kapacitet da ga brzo još više razvije – kazao je tada. 

Međutim, kasnije se pokazalo da to oružje ne postoji, a SAD je dvije godine kasnije priznao da je obavještajna zajednica bila u krivu. On sam je to nazvao crnom mrljom u svom životopisu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button