Svijet

Jeste li znali: SAD je već jednom razorio sovjetske plinovode 

Podsjećamo da je SAD 1982. godine razorio plinovode SSSR-a kako bi spriječio Zapadnu Europu da od njih kupuje plin. Nakon što je razorio plinovod, SAD se pravio da uopće ne zna što se dogodilo. A operaciju CIA-e priznao je tek godinama kasnije.

U trenutku kada se ne zna tko je točno u utorak 27. rujna aktivirao podvodne eksplozije koje su dovele do uništenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

U siječnju 1982. predsjednik Ronald Reagan odobrio je CIA-in plan za sabotiranje gospodarstva Sovjetskog Saveza. To je odobrio kroz tajne prijenose tehnologije koja je sadržavala skrivene kvarove. Uključujući softver koji je kasnije izazvao veliku eksploziju u sibirskom plinovodu, pisao je 2004. godine Washington Post.

Thomas C. Reed, bivši tajnik zračnih snaga koji je u to vrijeme služio u Vijeću za nacionalnu sigurnost, opisuje ovu epizodu u knjizi “U ništavilu: Insajderska priča o Hladnom ratu”. Reed piše da je eksplozija naftovoda bila samo jedan primjer “neprijateljskog ekonomskog rata” protiv Sovjetskog Saveza koji je CIA provodila pod vodstvom direktora Williama J. Caseyja tijekom posljednjih godina Hladnog rata.

U to su vrijeme Sjedinjene Države pokušavale su blokirati Zapadnu Europu od uvoza sovjetskog prirodnog plina. Također je bilo znakova da su Sovjeti pokušavali ukrasti široku paletu zapadnjačke tehnologije. Zatim je insajder iz KGB-a otkrio određeni popis za kupovinu. A CIA je Sovjetima ustupila manjkavi softver na način na koji ga oni ne bi otkrili.

Najmonumentalnija nenuklearna eksplozija viđena iz svemira

“Kako bi se poremetila sovjetska opskrba plinom softver za cjevovod bio je programiran da se poremeti, nakon pristojnog intervala, pisao je Reed.

“Rezultat je bila najmonumentalnija nenuklearna eksplozija i vatra ikada viđena iz svemira”, prisjeća se on, Dodaje kako su američki sateliti snimili eksploziju. Reed je u intervjuu rekao da se eksplozija dogodila u ljeto 1982. godine.

Nakon prvih eksplozija SAD je bio zabrinut

“Iako nije bilo fizičkih žrtava od eksplozije plinovoda, bilo je značajne štete za sovjetsko gospodarstvo. Njegov konačni bankrot, a ne krvava bitka ili nuklearna razmjena, ono je što je dovelo Hladni rat do kraja. S vremenom su Sovjeti shvatili da su krali lažnu tehnologiju, ali što su tada mogli učiniti? Razumije se, svaka stanica sovjetskog levijatana mogla je bi biti zaražena. Nisu mogli znati koja je oprema ispravna, koja je lažna. Sve je bilo sumnjivo, što je bio cilj cijele operacije.”

Sabotaža plinovoda dosad nije bila otkrivena i tada je bila strogo čuvana tajna. Kad je plinovod eksplodirao, piše Reed, prvi izvještaji izazvali su zabrinutost američke vojske i Bijele kuće. “NORAD se bojao poletanja projektila s mjesta na kojem se nije znalo da se nalaze rakete”, rekao je, misleći na Zapovjedništvo protuzračne obrane Sjeverne Amerike. “Ili je to možda bila detonacija male nuklearne naprave.” Međutim, sateliti nisu uhvatili nikakve znakove nuklearne eksplozije.

Muž američke ratne huškačice zahvalio SAD-u uz fotografiju curenja plina

Podsjetimo, nakon eksplozija koje su možda i trajno uništile Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, Radek Sikorski, europarlamentarni zastupnik, čelnik EU-SAD izaslanstva u Europskom parlamentu i bivši poljski ministar obrane na Twitteru objavio snimku curenja uz poruku: “Hvala, SAD”. Tu je poruku s twittera izbrisa tek dva dana kasnije.

Sikorski je inače suprug Anne Applebaum, američke novinarke koja opširno izvještava o razvoju “civilnog društva”. Ona je pisala za The Economist, The Spectator, bila je urednica The Washigton Posta te je jedna od novinarki pro-washingtonskog The Atlantica u vlasništvu udovice Stevea Jobsa, jednog od osnivača i direktora Applea.

Applebaum je također članica Vijeća za vanjske odnose Henry Kissingera. Članica je odbora nevladine organizacije National Endowment for Democracy, najpoznatije po suorganiziranju “Narančaste revolucije”. Poznata je i po svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju Franje Tuđmana diktatorom. Inače, još je 1986., osnivač NED-a Carl Gershman kazao da je udruga pokrenuta jer bi “bilo užasno da se demokratske skupine diljem svijeta doživljavaju kao subvencionirane od strane CIA-e”.

Uz to, 6. flota američke mornarice nedavno je provela “vježbe” i “istraživanje” s “lažnim eksplozivom” na mjestu gdje je su plinovodi eksplodirali, a jučer je otvoren Baltički, norveško-poljski cjevovod.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button