Svijet

Otkriva li ova šokantna poruka krivca za uništenje plinovoda Sjeverni tok 1 i 2

U utorak 27. rujna nepoznati netko je najvjerojatnije aktivirao dvije podvodne eksplozije. One su dovele do uništenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

Da je do eksplozije doista došlo potvrdio je Švedski seizmografski institut. A njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao da je do curenja došlo zbog ciljanih napada na infrastrukturu. Rekao je i da Berlin sada sa sigurnošću zna da curenja “da nisu uzrokovana prirodnim pojavama ili događajima ili zamorom materijala”.

Podsjetimo, Sjeverni tok 1 i 2 bili su rusko-njemački plinovod. A svaki cjevovod se sastojao od dvije linije od približno 100.000 cijevi. Svaka čelična cijev je duga oko 12 metara, te ima zid od 4,1 centimetra. Obložena je sa 6-11 centimetara betona ojačanog čelikom, a svaki dio cijevi težak je 11 tona, što se povećava na 24-25 tona nakon nanošenja betona. Sjeverni tok 2 je izgrađen s ciljem dovođenja plina u zapadnu Europu bez potrebe plaćanja tranzitnih naknada Ukrajini i Poljskoj.

Muž američke ratne huškačice zahvalio SAD-u uz fotografiju curenja plina

Kremlj je nakon curenja objavio kako ne mogu isključiti da je uzrok sabotaža. Pri tome su mnogi analitičari primijetili da je Radek Sikorski, europarlamentarni zastupnik, čelnik EU-SAD izaslanstva u Europskom parlamentu i bivši poljski ministar obrane na Twitteru objavio snimku curenja uz poruku: “Hvala, SAD”.

Sikorski je inače suprug Anne Applebaum, američke novinarke koja opširno izvještava o razvoju “civilnog društva”. Ona je pisala za The Economist, The Spectator, bila je urednica The Washigton Posta. Jedna je i od novinarki pro-washingtonskog The Atlantica u vlasništvu udovice Stevea Jobsa, jednog od osnivača i direktora Applea. Applebaum je također članica Vijeća za vanjske odnose Henry Kissingera. Članica je odbora nevladine organizacije National Endowment for Democracy, najpoznatije po suorganiziranju “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju Franje Tuđmana diktatorom.

Inače, još je 1986., osnivač NED-a Carl Gershman kazao da je udruga pokrenuta jer bi “bilo užasno da se demokratske skupine diljem svijeta doživljavaju kao subvencionirane od strane CIA-e”.

Applebaum od 2014. godine otvoreno zagovara da se Ukrajinu i Srednju Europu pripremi za “totalni rat” s Rusijom.

Biden u veljači: Stat ćemo na kraj projektu pod kontrolom Njemačke, obećajem vam da ćemo to moći

Nakon uništenja Sjevernog toka 1 i 2 društvenim mrežama se počela širiti snimka konferencije za medije američkog predsjednika Joea Bidena. Ona je održana u veljači ove godine. Na njoj je Biden obećao uništenje njemačkog gospodarskog projekta s Rusijom.

“Neće više biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj”, zaprijetio je Biden, a na pitanje novinara: “Kako ćete to točno učiniti? Budući da je projekt pod kontrolom Njemačke?” – dodao je: “Obećajem vam da ćemo to moći”.

Inače, 6. flota američke mornarice nedavno je provela “vježbe” i “istraživanje” s “lažnim eksplozivom” na mjestu gdje je su plinovodi eksplodirali.

Eksplozije je komentirao i poznati američki novinar Tucker Carlson. On je istaknuo: “Ako se ispostavi da je Bidenova administracija doista digla u zrak cjevovod prirodnog plina, ne bi li trebao postojati savezni zakon koji ju sprječava da nama ostalima ikada više drži predavanja o klimatskim promjenama?”

CIA tvrdi da je upozorila europske vlade

New York Times je pak objavio da je CIA upozorila europske vlade na potencijalne napade na podmorske cjevovode. Ovo je oštro komentirao Pedro Gonzalez, redoviti pisac za Chronicles, magazin američke kulture Instituta Charlemagne.

“Meki totalitarizam SAD-a je na neki način gori od onoga što vidite u drugim zemljama. U Sjevernoj Koreji svi znaju da mediji lažu. U SAD-u, New York Times daje CIA-i fasadu nepristranosti, ali to je ista stvar. Gore je imati medije koji se pretvaraju da su nestranački nego državne medije, jer su prvi varljiviji i samim tim opasniji od drugih.

Kad bi nakon nuklearnog napada na Južnu Koreju sjevernokorejski državni mediji tvrdili da je Južna Koreja zapravo samu sebe napala kako bi prevarila ljude da mrze Sjevernu Koreju, nitko u to ne bi vjerovao. To je u biti ono što CIA radi kada kaže da je Rusija to sama sebi učinila, što se “pere” kroz New York Times”, kazao je.

Ove eksplozije može se promatrati kao povećanje uloga u američko-ruskom ratu na tlu Ukrajine, a sada i Baltičkog mora koje bi doista mogao eskalirati u nešto veće i gore.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button