Gospodarstvo

Njemačka gasi polovicu svojih nuklearnih elektrana u jeku jedne od najtežih energetskih kriza

Ranije smo već prenosili kako će se za ostvarenje Velikog reseta Clausa Schwaba koristiti svi dostupni instrumenti, a korona kriza je samo jedan između ostalih kao što su: zelena agenda, antropološki inženjering (genderizam i abortizam), migracije, umjetna inteligencija, ideje kiborgizacije društva i društvenih odnosa. Njemačka već kreće putem ostvarenja tzv.zelene agende i gašenja nuklearnih elektrana čime dovodi da cijene energije iz svih konvencionalnih izvora eksplodiraju na globalnoj razini. Što je dobro orkestriran plan za urušavanje svjetskog gospodarstva koje je već dramatično oslabljeno gotovo dvogodišnjim COVID-ovim karantenama i ostalim povezanim mjerama.

Dok Europa pokušava izaći na kraj s jednom od najtežih energetskih kriza u svojoj povijesti, u petak će se početi gasiti polovica njemačkih nuklearnih kapaciteta, deset godina nakon povijesne odluke Angele Merkel o njemačkom napuštanju nuklearne energije.

nuklearnih elektrana,
Slika: Smještaj i status njemačkih nuklearnih elektrana i godina planiranog gašenja / Foto: snimka zaslona (izvor)

Gašenje triju od šest reaktora koji još rade, događa se u jeku europske energetske krize koju zaoštravaju nedavne geopolitičke napetosti između Rusije, glavnog dobavljača plina, i njezinih kupaca.

Tvornice u njemačkim selima Brokdorfu, na sjeveru, Grohndeu, u središtu i Gundremmingenu, na jugu, potpuno će prestati raditi do kraja 2022.

Njihov ukupni kapacitet je 4 gigavat sata instalirane snage, što je jednako snazi tisuću vjetroelektrana. Krajem 2022. na red će doći preostale tri centrale, Neckarwestheim, na jugu, Isar 2, također na jugu i Emsland, na sjeveru, također kapaciteta oko 4 GW.

Nedugo nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. bivša kancelarka Angela Merkel odlučila je da će Njemačka postupno odustati od uporabe nuklearne energije.

Unatoč napuštanju atomske energije čiji je udio u ukupnoj proizvodnji u 2020. bio oko 11 posto, “sigurnost opskrbe u Njemačkoj bit će zajamčena”, istaknuo je u priopćenju u utorak Robert Habeck, ministar gospodarstva i zaštite klime iz reda Zelenih.

Kako bi nadoknadila gašenje nuklearki i u očekivanju da obnovljivi izvori energije u cijelosti nadoknade taj nedostatak, Njemačka se uvelike opskrbljuje fosilnim gorivom, osobito plinom.

No takva energetska sigurnost ima svoju cijenu: europske cijene plina neprekidno rastu već nekoliko mjeseci, na tragu geopolitičke napetosti s Rusijom, glavnim europskim dobavljačem.

Neke zapadne zemlje sumnjiče Moskvu da smanjuje svoje isporuke Europi kako bi načinila pritisak u prilikama povećane geopolitičke napetosti zbog ruskih vojnih djelovanja na ukrajinskoj granici.

Nova njemačka vlada nedavno je upozorila Moskvu da bi u slučaju vojne eskalacije mogla narediti “zatvaranje” spornog plinovoda Sjevernog toka 2 koji iz Rusije ide u Njemačku preko Baltičkog mora.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.baYouTube DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button