Gospodarstvo

Lovrinović:”JE LI FORTENOVA VEĆI PROBLEM OD AGROKORA?”

Profesor ekonomije Ivan Lovrinović komentirao je nedavnu kupovinu Sberovog udjela u Fortenovi od strane šeika Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata .

”Ako je bio cilj riješiti se Rusa iz vlasništva u Fortenova grupi, onda je pomalo čudno što se diže prašina što je njihov udio preuzeo šeik iz Ujedinjenih arapskih emirata. Taj šeik, kako kažu mediji, specijaliziran je za rizične transakcije. Ugovor o preuzimanju ruskog udjela koji se odnosio na Sberbank i VTB banku potpisan je navodno u Moskvi, dakle izvan pravnog područja EU. To znači da je pravno valjan ali šeik ne može raspolagati kupljenom imovinom zbog sankcija koje je usvojila EU protiv Rusije. Tko bi kupio 43% udjela u Fortenovi na slijepo, odnosno da nije siguran da može ili će moći raspolagati tom imovinom? Drugo pitanje: zašto je šeik kupio taj udjel? Hoće li ga preprodati?

Fondovi rizičnog kapitala kakav je ovaj šeikov ne bave se poljoprivrednom proizvodnjom niti industrijskom preradom. Šeik je očito samo prolazna faza u premještanju 43% vlasništva Fortenove u neke druge ruke. Ako bi ga šeik htio preprodati npr. Mađarima koji se već duže vrijeme žele dočepati Belja čije zemljište graniči sa Mađarskom, onda tu nema sankcija. Ujedinjeni arapski emirati nisu pod sankcijama kao niti Mađarska. Netko je dobro poznavao pravo u ovom slučaju.

Od početka sam govorio, još dok sam bio u Saboru, da je Agrokor poligon za ostvarenje velikih geopolitičkih interesa. Lex Agrokor jest kriminalan zakon a Borg grupa koja je sudjelovala u tzv. restrukturiranju za to je digla oko 500 milijuna kuna honorara i naknada. Bez obzira kako je Agrokor stajao, a tu je očito bilo velikih problema, Todoriću su Lex Agrokorom ukrali firmu. No, bez obzira na ovu halabuku oko Fortenove dvije su stvari vrlo važne. Prva; kako se stvari razvijaju Todorić u sudskom sporu dobro stoji jer su odbijeni financijski izvještaji koje je izradio KPMG a i prihvaćen je njegov zahtjev da se promijeni sastav sudskog vijeća. Što ako Todorić dobije spor , za što postoje izgledi? Je li to bio razlog da je bivši ministar Marić brzo otišao (na vrijeme)? Ako se to dogodi onda se pila okreće protiv svih iz grupe Borg.

Drugo; slijedeće godine dospijeva obveznica koju je 2019.g. izdala Fortenova na 1,15 milijardi eura (oko 8,3 milijarde kuna) uz visoke kamate koje ne može Fortenova podnijeti nedovoljnom dobiti iz poslovanja. Zato su prodali Ledo i drugu imovinu. Slijedeće godine će se vidjeti pravo stanje Fortenove kada bude morala isplatiti obveznicu od 8,3 mlrd kuna. Ako je bude opet refinancirala vidjet ćemo tko će to učiniti i sve će biti jasno.

Na kraju pitanje: je li sada Fortenova više zadužena nego što je bio Agrokor koji je zbog procjene o prezaduženosti i oduzet Todoriću?

Nacionalni interes je da se u ovakvim špekulacijama ponište odobrene koncesije na 30 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta i daju u koncesiju seljacima koji žive na tim prostorima koji su nudili i ranije veće naknade. Drugo; Konzum je nacionalni interes jer bi on bio odličan kanal distribucije domaćih proizvođača. To su kupnjom udjela mogli riješiti mirovinski fondovi, ali nisu htjeli. Navodno su odustalu u zadnji čas. AZ mirovinski fond kojeg kontroliraju Nijemci odustao je i tu se vidi da sadašnju vladu “ne šljive 1%” jer imaju druge interese.

Hrvatsku konačno moramo dovesti u red, odgovorne privesti licu pravde i posložiti stvari kako treba., te prekinuti ovu agoniju i igru svih mogućih interesa na štetu svih nas.” napisao je Lovrinović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button