Gospodarstvo

Kriptotržište u kolapsu: bitcoin je na najnižem nivou u posljednjih 18 mjeseci

Potop Bitcoina i ostalih kriptovaluta se nastavlja - on je do sada izgubio 2/3 vrijednosti od vrha.

Bitcoin (BTC) je pao na najnižu razinu u proteklih 18. mjeseci, izgubivši više od 60 posto na vrijednosti u odnosu na najvišu cijenu svih vremena zabilježenu u studenome prošle godine, kad je dosegnuo gotovo 70 tisuća dolara.

S visokom inflacijom, potonućem dioničkog tržišta i strahom ulagača zbog moguće recesije, činilo se da bi ovo bilo idealno vrijeme za ulaganje u bitcoin. Ima li boljeg vremena za posjedovanje decentralizirane valute/imovine koja drži svoju vrijednost?

Ipak, najpoznatija svjetska kriptovaluta izgubila je više od 60 posto svoje vrijednosti u jednom trenutku ove godine, spustivši se na ispod 23.000 dolara sredinom lipnja. Prije samo šest mjeseci bitcoin je dosegao najvišu razinu od oko 69.000 dolara.

Usporedbe radi, S&P 500 je pao oko 17 posto od početka 2022. godine. Zašto je bitcoin zabilježio tako ‘velike’ gubitke u 2022. godini?

Problem je u tome što on nema nikakvu intrinzičnu vrijednost nego se oslanja na vjerovanje što će neki drugi ljudi vjerovati koliko će jednog dana vrijediti ako vlade diljem svijeta dozvole da se koristi kao ‘moneta’. Međutim, vidjeli smo zadnjih godina da:

– vlade mogu doslovno što hoće (da vam je netko prije 3 godine rekao da će cijelom svijetu na onakav način nametnuti besmislene ‘mjere’?)

– vlade žele što više kontrole

U tom kontekstu, dovoljno je par poteza pera nekih birokrata, pa da kriptovalute vrijede oko 0 ali isto tako možda je Bitcoin sada podcijenjen zbog generalne panike na tržištu .

Lockdowni i sankcije po džepovima europskih potrošača, uz snažnu podršku medija, pokazuju da je sve moguće i stoga vjera u Bitcoin pada.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button