Domovina

Veleposlanstva zemalja EU trebaju prekinuti zajedničke aktivnosti s britanskim dužnosnicima u BIH, evo zašto

Darko Mršić, politički analitičar s ljubljanskom adresom, koji godinama sustavno proučava političke procese u BiH, privukao je pozornost serijom objava na društvenoj mreži Twitter ustvrdivši da se više ne poklapaju interesi Europske unije i Velike Britanije kada je u pitanju BiH te da nije slučajno da se samo nekoliko mjeseci nakon Brexita produbila politička kriza. Otkrio je i zbog čega bi sigurnosne službe Hrvatske i Francuske trebale intenzivno surađivati, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U prvom tweetu Mršić navodi da bi veleposlanstva država Europske unije u BiH trebale hitno prekinuti bilo kakve zajedničke aktivnosti s britanskim dužnosnicima u BiH te prestati dijeliti povjerljive informacije s njihovim službama.

-Brexitom je Velika Britanija suparnik, a u pojedinim slučajevima i izravni destabilizator Europske unije, napisao je Mršić.

Mršić piše da je britanski interes destabilizacija Europske unije.

-Britanski interesi ne podudaraju se interesima EU, dapače, interes Velike Britanije je destabilizacija EU i mislim da nije slučajnost da je politička kriza eskalirala nekoliko mjeseci nakon Brexita, napisao je Mršić.

Slovenski analitičar smatra i da bi se suradnja francuskih i hrvatskih obavještajnih službi morala intenzivirati, a evo i zašto.

S obzirom na probleme koje Francuska ima s Velikom Britanijom, obavještajno-sigurnosne službe Hrvatske moraju izravno sudjelovati s francuskim agencijama kao što je to bilo i u slučaju borbe protiv terorizma nakon napada u Parizu, otkrivanjem šverca oružja iz BiH i povratnika ISIL-ovaca u BiH, napisao je Mršić.

Podsjećamo, Velika Britanija se nedavno i službeno „vratila“ na područje, kako ga briselski birokrati nazivaju, Zapadnog Balkana a time i Bosne i Hercegovine.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je početkom prosinca Sir Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodeći da se ta regija suočava s najvećom prijetnjom po svoju stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća i da se ne smije dozvoliti povratak nasilju i podjelama iz prošlosti.

Samo petnaestak dana nakon imenovanja na dužnost Peach se u Sarajevu sastao s dvojicom bošnjačkih i jednim srpskim članom Predsjedništva BiH. Bošnjački dvojac Džaferović-Komšić tada se svesrdno založio za slanje dodatnih vojnih trupa u BiH u sklopu misije EUFOR-a što je ideja koju propagira Peach dok se Dodik oštro usprotivio ovoj ideji.

*Darko Mršić je bh. Hrvat s adresom u Ljubljani. Već godinama politički je angažiran u Sloveniji s fokusom na međunarodnu politiku, posebice na odnos Europske unije prema BiH. Komentator je emisije “Faktor” koja se emitira u programu televizije “TV 3” s naglaskom na teme vezane za događanja u bivšoj Jugoslaviji.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button