Gospodarstvo

Kako stoje stvari u HAC-u? Kako se državne tvrtke sustavno iscrpljuju

Mnogi mi govore da im sve više ide na živce brojanje turista i auta na naplatnim kućicama. Neki dan iz HAC-a kažu da su postigli rekord jer su u jednom vikendu zaradili 50 milijuna kuna. Naoko impresivan rezultat i vladajući ga koriste gdje stignu u svim medijima kako bi podigli optimizam koji nažalost sve više nagriza inflacija, kriminal itd, počinje svoju najnoviju objavu na društvenim mrežama Ivan Lovrinović.

Ajmo vidjeti malo dublje kako stoje stvari u HAC-u koji objedinjuje i Hrvatske ceste i bivšu izdvojenu autocestu Rijeka-Zagreb.

HAC upravlja s duplo više kilometara autocesta (oko 1200), a slovenski DARS s oko 600. Slovenci su prošle godine ostvarili ukupan prihod od oko 3,5 milijardi kuna dok je HAC ostvario samo 2,3 mlrd., odnosno oko 60% više!

Svaka daljnja analitika je nepotrebna jer je jasno da u HAC-u nešto gadno ne valja i da negdje curi. Evo još nekoliko upečatljivih podataka:

  • HAC duguje bankama oko 24 mlrd kuna i svoj dug nije smanjio “niti za kunu”, a
  • stalno se iznova zadužuje;
  • od države HAC godišnje dobije preko 400 milijuna kuna od trošarina na gorivo. Da nema toga oni bi kontinuirano bili u gubicima;
  • uzimaju nam na benzinskoj jednu cestarinu kroz gorivo, a onda i na ulasku na autoceste. Pa to je pljačka.
HAC
Slika: Ovakvim načinom poslovanja HAC nikada neće otplatiti glavnicu kredita zbog čega izravno i dugoročno HAC financira uglavnini strane banke u Hrvatskoj. Ovo je primjer kako se državne tvrtke sustavno iscrpljuju nepovoljnim kreditima, lošim upravljanjem i korupcijom, navodi saborski zastupnik Ivan Lovrinović

Trošarina od goriva umjesto HAC-u treba usmjeriti prema demografskoj obnovi; gradnji vrtića, škola i povećanju dječjeg doplatka umjesto da se taj novac trpa u džepove bankara.

I tako stvari idu dalje, ništa se ne poduzima jer ovakav sustav očito mnogima odgovara. Nije li čudno da HAC još nije uveo vinjete, odnosno ENC i ukinuo naplatu u gotovini?

Na ovakav način HAC nikada neće otplatiti glavnicu kredita.

Mi zbog HAC-a imamo veće cijene goriva i najskuplje cestarine. Idealno mjesto za uhljebljivanje političkih kadrova. HAC kao i druge državne tvrtke treba temeljito protresti i da se može učinkovito poslovati.

Ovo je samo jedan primjer kako se državne tvrtke sustavno iscrpljuju:

  • nepovoljnim kreditima,
  • lošim upravljanjem i
  • korupcijom.

Dok sam bio u Saboru predlagao sam da se svi krediti HAC-a zatvore odnosno isplate odmah bankama uz pomoć HNB-a, jer imamo 18 mlrd eura devizne pričuve i da time prestane lihvarenje banaka i započne nova etapa poslovanja. Naravno, uz to je nužno maknuti sve uhljebe.

Sjećate se da je SDP dok je bio na vlasti htio monetizirati autoceste, odnosno prodati ih strancima. Pa one su po prethodno opisanom sustavu zapravo monetizirane jer banke iscrpljuju iz HAC-a sve, a ne moraju se maltretirati održavanje i nizom drugih problma.

Ne pišem ovo da vam držim predavanje već da vaš bijes pokrene u vama aktivizam za konačne promjene ovoga nepodnošljivog stanja.

Ivan Lovrinović, Facebook objava:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button