Ljepota i zdravlje

Detaljna analiza: Omikron soj vozi po svom!

Od prosinca 2021. godine Omikron virus pandemija caruje Svijetom punih devet mjeseci. Kroz osam mjeseci 2022. godine Omikron virusima zaraženo je cca 320 milijuna stanovnika Svijeta.

To je više od polovice (52,56%) svih zaraženih kroz svo vrijeme trajanja korona pandemije s ukupno 608 milijuna zabilježenih zaraženih stanovnika Svijeta. Kroz osam mjeseci preminulo je nešto više od milijun bolesnika od COVID-19. To je jedna šestina (16,06%) od ukupno cca 6 milijuna preminulih.

Piše: dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Visina letaliteta (broj preminulih na broj zaraženih) pored uspješnosti liječenja govori i o težini bolesti. U 2022. godini Omikron letalitet je 0,33%. Na tisuću zaraženih preminulo je nešto više od troje oboljelih od COVID-19. U 2021. godini preminulo je više od 17 bolesnika na tisuću zaraženih. To je peterostruko više nego sada 2022. godine. Ovo je pouzdan pokazatelj koliko je Omikron virus uzročnik blažih oblika COVID-19 bolesti u odnosu na sve druge korona viruse prethodnog dvogodišnjeg razdoblja.

Potrebno je podsjetiti se i istaknuti iznenadnu pojavu diljem Svijeta naglih eksplozivnih epidemija s izuzetno visokim vršnim stopama već nakon mjesec dana od početka epidemijskog vala koje su djelovale zastrašujuće uzrokujući panične reakcije kako u razvijenim tako i manje razvijenim zemljama.

Za ilustraciju navedenog uspoređeni su linijski dijagrami tijeka Omikron epidemijskih valova u četiri zemlje istočne hemisfere, dvije zemlje južne hemisfere Australija i Novi Zeland s dvije zemlje sjeverne hemisfere Južna Koreja i Sjeverna Koreja. Sve četiri zemlje u početku 2022. godine imale su minimalnu, gotovo nikakvu zaraženost korona virusima kroz pune dvije godine.

Australija, Novi Zeland i Južna Koreja takvo stanje u 2020. godini imale su zahvaljujući provedbi strogih epidemioloških mjera zaključavanja, gotovo karantene, dok su u 2021. godini masovno procijepili više od 80% stanovništva.

U Sjevernu Koreju nije mogla ući ni izići nikakva informacija o korona virusima, a kamo li čovjek zaražen virusom. Takva „željezna zavjesa“ izdržala je do 12. svibnja 2022. godine. Tada je kao grom iz vedra neba buknula i rasplamsala se Omikron virus epidemija koja je za samo dva tjedna dosegnula vrhunac s 14-dnevnom stopom od preko 11 tisuća zaraženih na 100.000 stanovnika ili više od 11% cjelokupnog stanovništva. Istovjetna zaraženost bila je i u dvostruko brojnijoj Južnoj Koreji samo postupnijeg tijeka.

Začuđuje da je prestanak epidemije u Sjevernoj Koreji i iskorijenjenost Omikron virusa njihov dragi vođa Kim Il Sung proglasio 27. srpnja. 2022. Tako je kroz razdoblje od samo 79 dana završila epidemija s 4,8 milijuna zaraženih i svega 74 preminula !? Za ovakav uspjeh, rekord nad rekordima, i do sada nezabilježene rezultate Kim Il Sungu trebalo bi udijeliti Nobelovu nagradu za medicinu. Naravno, totalitarnim sustavima poput ovog u Sjevernoj Koreji te Kine, Rusije, Bjelorusije, Turkmenistana ne može se ukazati povjerenje u vjerodostojnost njihovim podacima i pokazateljima.

Međutim, Australija i Novi Zeland, članice Commonwealtha kako su ih i učili epidemiologiju njihovi učitelji iz Ujedinjenog Kraljevstva trebali bi već jednom shvatiti da gripa, pa tako i korona, nije bila i nikad neće biti karantenska bolest prema odredbama Međunarodnog sanitarnog pravilnika.

Da su postupali po Praviniku ne bi imali ovako velike valove Omikron pandemije 2022. godine. I ne bi kao Australija brinuli brigu kako će priskrbiti vitalno nedostajućih radnika. Iste nisu primali pune dvije godine zbog nakaradne imigracijske politike pozivajući se na korona karantenske mjere.

Iz ovih dijagrama utisak je da Omikron virus nakon mjeseca ožujka gubi dah, posustaje. U narednim mjesecima proljeća i ljeta na sjeveru i jeseni i zime na jugu smanjuje se broj zaraženih, a broj preminulih stagnira. Letalitet sa 0,25% u mjesecu srpnju povećava se na 0,29% u kolovozu.
Još bolje to ilustriraju stubičasti dijagrami kretanja broja dnevno zaraženih i preminulih kroz ljeto 2022. godine u cijelom Svijetu.

Hoće li Omikron virusi do kraja 2022. godine ispuniti raniju prognoziranu zaraženost oko 4 milijarde ljudi tj. više od polovice svjetskog stanovništva?
Hoće.

Privid je da Omikron virus sa svojim varijantnim rođacima posustaje. Ne posustaje virus već posustaju ljudi.

Obrazloženje ovih tvrdnji bit će dato kroz dvije bitne stvari. Prvo, što to radi Omikron virus, a drugo kakav je odgovor ljudi.

Kao brzo šireći virus Omikron je kroz manje od pola godine zavladao čitavom korona scenom. Istisnuo je sve druge sojeve korona virusa i sad se šire samo Omikron varijante virusa.

Iz podataka Our World in Data o urađenim sekvencioniranjima korona virusa na kraju kolovoza 2022. iz većine zemalja diljem Svijeta razvidno je da izvornog Wuhanskog alfa soja, te beta, gama i delta sojeva virusa korone nigdje nema.

Dominiraju Omikron varijante virusa korone i to najvećim dijelom varijanta Omikron (BA 5) s udjelima iznad 80% pa čak do 98% kao u Turskoj.

Pored toga što su istisnuli prethodne sojeve Omikron sojevi se nisu puno osvrtali na cjepni status ljudi. Jednako su zaraženi necijepljeni i cijepljeni bez obzira jesu li djelomično, potpuno cijepljeni ili su docjepljivani jedan ili više puta.

Kliničari kažu da su kliničke slike bolesnika blaže kod Omikron varijanti, ali da ipak ima hospitaliziranih s težim oblikom unatoč cijepljenju i docjepljivanju.

Neki su pak ustvrdili da je posljednjih mjeseci među hospitaliziranima više cijepljenih nego necijepljenih bolesnika.

Upitna je valjanost cjepnog imuniteta.

Omikron virusi i sezonska raspodjela

Po pitanju sezonske raspodjele zaraženih Omikron virusi, kako to mladi vole reći, uradili su „totalni iznered“.
Mimo svih dosadašnjih epidemioloških zakonitosti o sezonskoj raspodjeli epidemija s kapljičnim putem prijenosa preko organa za disanje (respiratornim putem) s njihovom isključivom prevladavajućom pojavnošću u hladnijoj godišnjoj dobi (jesen – zima) ove 2022. godine dogodilo se da se epidemijski vrhunac i na sjevernoj i na južnoj hemisferi gledajući kalendarski dogodio istovremeno u siječnju i veljači. Gotovo su se preklopili.

Na sjevernoj hemisferi u Europi i SAD koji zajedno imaju preko milijardu stanovnika Omikron vrhunac bio je u hladnom jesensko-zimskom razdoblju. Kako je to uobičajeno i očekivano početci Omikron vala u mjesecu prosincu nastavljaju se eksplozivnim širenjem kroz siječanj i veljaču.

Na južnoj hemisferi s cca 170 milijuna stanovnika Omikron vrhunac epidemije bio je neuobičajeno i neočekivano usred toplog ljeta u njihovim klimatološkim mjesecima srpnju i kolovozu.

(Na grafikonu velikim tiskanim slovima upisani su klimatološki mjeseci i godišnja doba za sjevernu hemisferu dok su malim tiskanim slovima upisani klimatološki mjeseci i godišnja doba za južnu hemisferu).

Na obje hemisfere nakon eksplozivnih velikih epidemijskih valova visokih stopa zaraženosti Omikron virusima uslijedilo je smanjivanje stopa zaraženosti sve do polovice kalendarskog lipnja kada na sjeveru počinje neuobičajeni ljetni val veće zaraženosti i na jugu očekivani veći val jesensko-zimske zaraženosti. Na oba područja 14-dnevne stope zaraženosti na vrhuncu ovih valova su višestruko manje nego kod prvog Omikron vala početkom kalendarske godine u siječnju i veljači.

Sada početkom kalendarskog rujna tri tjedna prije kraja kalendarskog ljeta na sjevernoj hemisferi i pri kraju kalendarske zime na južnoj hemisferi 14-dnevne stope zaraženosti neočekivano su veće na kraju ljeta na sjeveru (310,02/100.000 u SAD i 268/100.000 u Europi) u odnosu na manje stope pri kraju zime na jugu (204,40/100.000).

Ova potpuna inverzija epidemijske sezonske pojavnosti Omikron epidemije u odnosu na epidemiologiju gripe pa i većim dijelom na dosadašnji tijek korona pandemije kroz dvije godine je nešto što se ne može prihvatiti prirodnom, spontanom pojavom.

Očekivalo se da će netko ovu pojavu stručno i znanstveno objasniti. Međutim nema zapisa niti o tome itko govori.
Na sjeveru i jugu isti su virusi uzročnici epidemije, nema bitnih razlika u genskom profilu stanovnika. Na sjeveru i jugu sve su to zemlje umjerene klime. Razlika može biti u većoj gospodarskoj razvijenosti sjevera, ali i na južnoj hemisferi su dvije gospodarski veoma razvijene zemlje Australija i Novi Zeland.

Prvi val Omikron epidemije na Oceaniji imao je vrhunac kalendarski kroz siječanj i veljaču klimatološki usred ljeta kroz srpanj i kolovoz s dvostruko većim stopama zaraženosti u odnosu na zemlje Južne Amerike.

Kasnije su uslijedila još tri jesensko-zimska epidemijska vala sve nižih vršnih stopa. U zemljama Južne Amerike naknadni jesensko-zimski valovi ovako zbirno prikazani za sve zemlje gotovo su prošli neprimjetno da bi početkom ožujka stope zaraženosti bile trostruko manje nego na Oceaniji (184,73/100 vs. 536,02/100.000).

Južna Afrika gdje se najprije epidemijski obznanio Omikron virus sa dramatično naglim početkom također eksplozivne epidemije brzo širećeg opasnog virusa koju su mnogi najavili gotovo kataklizmom za čitav Svijet.

Epidemijski val imao je svoj vrhunac na početku ljeta u klimatološkom lipnju sa najvećom stopom 14-dnevne zaraženosti 464,88/100.000 koja sada izgleda minorna u odnosu na druge zemlje i područja. Kroz narednih osam mjeseci pojavio se još samo jedan jesenski val u mjesecu studenom s tri puta manjom vršnom stopom 161,05/100.000. Iza toga kroz četiri mjeseca hladnijeg godišnjeg doba stope zaraženosti su izrazito niske beznačajne sporadične zaraženosti iskazane jednoznamenkastim brojevima što bi više odgovaralo toplijem ljetnom razdoblju nego hladnijoj zimi. Posljednja zabilježena stopa početkom tamošnjeg ožujka bila je 4,88/100.000.

Pojedinačni grafički prikaz zemalja umjerene klime Južne Amerike ima u biti sličan izgled početka Omikron epidemije u njihovom ljetu kao i u zemljama Oceanije s bitnom razlikom u značajno manjim stopama zaraženosti. Najmanje stope zaraženosti imao je gospodarski najslabije razvijen Paragvaj.

Može se zaključiti da su zemlje Južne Amerike i Južna Afrika nakon naglog eksplozivnog početka Omikron pandemije imale bez epidemijsko mirno jesensko-zimsko razdoblje.

Shodno tome takvo stanje možemo očekivati ove jeseni i zime 2022. godine na sjevernoj hemisferi.

Najave mnogih o tome da nam na sjeveru slijedi burna jesen i zima ne znam na čemu su temeljene. Možda neki od tih stručnjaka i znanstvenika imaju posebni kanal sa kojeg primaju vijesti koje će mutacije virusa uslijediti. Po njima uvijek su to neke loše mutacije kao da ne postoje mutacije u smjeru povoljnijih, dobrih manje virulentnih i manje patogenih virusa. Imam dojam kao da netko plaća te osobe naročito kada nakon takvih loših najava odmah gotovo kao plaćeni propagandisti pozivaju na cijepljenja.

U prošlosti ove činjenice o kretanju epidemije na južnoj hemisferi iskusnim epidemiolozima uvijek su bile važne za prognozu predstojeće epidemije gripe na sjevernoj hemisferi.

Južna hemisfera je pri završetku svog trećeg sezonskog jesensko-zimskog epidemijskog ciklusa dok sjevernoj hemisferi on tek predstoji. Mnogi najavljuju burnu jesen i zimu s čime se temeljem ovih činjenica ne možemo suglasiti. Nema razloga da treća jesensko-zimska sezona na sjevernoj hemisferi ne bude jednako mirna kao što je to bila na južnoj hemisferi.

Iz brojnih primjera, poglavito ovog sa Oceanije za Australiju i Novi Zeland i Južnu Afriku, Omikron virusi ne osvrću se na procijepljenost. Veličina procijepljenosti nije nikakva zapreka njihovom širenju. Udjeli (%) zaraženosti ukupnog stanovništva kroz pune dvije godine trajanja pandemije do početka Omikron epidemije bili su minorni gotovo beznačajni (Australija 1% i Novi Zeland 0,33%). Nakon prodora Omikron virusa u Australiju krajem prosinca i eksplozivnog razbuktavanja u siječnju isto je uslijedilo mjesec dana kasnije na Novom Zelandu. Ni sve epidemiološke mjere ni visoki obuhvati procijepljenosti nisu bile od nikakve koristi u sprječavanju širenja virusa. Zabilježeno je da su Omikron virusi kroz sedam mjeseci zarazili, prokužili i ujedno imunizirali (prirodno cijepili) više od trećine stanovništva te su sada pri kraju zime stope zaraženosti desetorostruko manje nego su bile u ljetnom razdoblju. Koje bi cjepivo polučilo takav rezultat?

Već spomenute niske stope 14-dnevne zaraženosti u Južnoj Africi neusporedive su s Australijom i Novim Zelandom.

U Južnoj Africi poslije prvog Omikron vala nije bilo nikakvih akcija procjepljivanja i docjepljivanja niti uvođenja posebnih općih mjera.
Sada u Južnoj Africi nitko ne spominje korona pandemiju. Narod živi slobodno bez epidemioloških mjera i bez epidemijske pojavnosti.

Ovo je potvrda 2.400 godina stare Hipokratove tvrdnje: Medicus curat, Natura sanat. (Liječnik liječi, priroda ozdravljuje.)

Ovo Hipokratovo načelo uz uvid u spontano prirodno kretanje Omikron pandemije bili su zalog zašto sam u kolumni od prije dva mjeseca napisao da nisu potrebne nikakve mjere sprječavanja širenja virusa. Koliko vidim u cijelom Svijetu, osim izuzetaka Sjeverne Koreje i Kine, nisu primjenjivali nikakve mjere.

Treba se radovati da su u Europi ovog ljeta milijuni turista putovali u nove krajeve. Nitko nije nosio zaštitne maske, nije bilo testiranja ni kovid-propusnica, nitko nije spominjao ni provodio epidemiološke mjere.

Živjelo se slobodno i imali smo stanje stalnog smanjivanja stope zaraženosti osim u srpnju mjesecu što ne smatram posljedicom povećanog turističkog prometa već je to posljedica ukupnog ljudskog ponašanja.

Odgovor zbog čega su Omikron epidemiijski valovi svoju vršnu vrijednost imali istovremeno u najhladnijem godišnjem razdoblju na sjevernoj hemisferi i najtoplijem razdoblju na južnoj hemisferi je u ponašanju ljudi.
Kako sam višekratno isticao da virusi ne gledaju kalendar ni termometar već to rade ljudi i u želji ugode samima sebi učinili su nešto što je virusima olakšalo širenje, a to je korištenje klima uređaja za hlađenje i grijanje. Istovremeno na početku kalendarske godine na jugu zbog hlađenja i na sjeveru zbog grijanja u privatnim i javnim prostorima jednakim obimom korišteni su klima uređaji u prostorima bez isisne ventilacije. Na ulazu u te prostore gotovo obvezno na vratima stoji natpis ZATVARAJ! KLIMATIZIRAN PROSTOR. Svojim radom klima uređaji pogoduju održavanju čestica virusnih aerosli i njihovom nagomilavanju i olakšanom širenju kad nema ventilacije (prozračivanja). Dovoljno je bilo samo ući u te prostore i zaraziti se bez duljeg zadržavanja, bez obzira nosili masku ili ne. Pore na maski šire su od veličine čestice aerosoli!

Naši preci nisu znali ni za aerosoli ni za klima uređaje. Naselja su planirali da bi kuće gradili s duljom osovinom sjever jug u pravcu dominantnih vjetrova, a hladovinu su imali uvijek, ujutro na zapadnoj, popodne na istočnoj strani kuće.

Još bi k tome zasadili bilo kostelju, lipu, orah ili smokvu i imali dodatni hlad. I odrne su bile od koristi. Kad ne bi imali nikakvog vjetra gotovo „bez bave“ „bez lambika“, kako već gdje govore, onda je spašavala mehanička ventilacija: ventule i ventilatori.

Ventilatori su preporučljivi. Kad su oni u funkciji možete imati otvorena vrata i prozore i nema ustajalog zraka. Sve je uvijek dobro provjetreno, propuhano. Kažu: bolje je imati propuh oko sebe nego propuh u glavi.
Poštovani čitatelji, mislim da vam je sada jasno zašto su bogatije zemlje imale veće stope zaraženosti od siromašnijih, Australija i Novi Zeland u odnosu na Južnu Afriku i Paragvaj, Europska unija (EU) u odnosu na sve Europske zemlje.

Neka vas ne buni što Ujedinjeno kraljevstvo (UK) ima niže stope zaraženosti u odnosu na Europu. UK je gospodarski veoma razvijena zemlja ali prisjetite se samo da je Britanska vlada pod premijerom Borisom Johnsonom još prije 14 mjeseci u srpnju 2021. ukinula sve epidemiološke mjere. Uradili su ono što je Hipokrat prije skoro dva i pol milenija napisao.

Prirodno su Omikron virusi sami od sebe bolje regulirali tijek epidemijskog procesa nego što bi to čovjek uradio.

I na kraju dugujem objašnjenje zašto smatram da Omikron virus nije posustao i da će ispuniti prognozirani cilj zaraziti 4 milijarde ljudi do kraja 2022. godine.

U tablici u prilogu možete vidjeti da su već sada četiri mjeseca prije kraja godine neke europske zemlje premašile ili su vrlo blizu 50 %-tne Omikron-zaraženosti: Island, Danska, Portugal, Austrija, Francuska. Više od trećine stanovništva zaraženih Omikron virusima imaju Grčka, Cipar, Latvija, Slovenija, Nizozemska, Švicarska. Treba imati na umu da su ovo zabilježene brojke zaraženih dok se stvarni broj procjenjuje na višekratno većim.
To je jedan od dokaza da Omikron ne posustaje. On je stalno tu i iskoristit će svaku povoljnost za daljnje širenje.
Posustaje čovjek bilo kao pojedinac ili kao skupina (zajednica).

Ljudi su uvidjeli da Omikron virusi nisu takav bauk i prema njemu su se postavili kao prema virusu gripe.
Ako se zaraze i razbole ne odlaze liječniku. Kao kod gripe podvrgnu se kućnom samoliječenju i nikoga ne izvješćuju, niti se testiraju niti se evidentiraju. Kada nakon malo više od tjedan dana ozdrave vrate se svojim redovitim aktivnostima. S takvim postupkom sam u potpunosti suglasan bez obzira što su zbog takvih postupaka prisutne statistike manjih brojeva zaraženih.

Ovu činjenicu uvidjele su i zdravstvene vlasti mnogih zemalja te su prestale svakodnevno izvješćivati o broju zaraženih već to rade jednom tjedno a neke jednom u dva tjedna.
Može se reći da se masovna histerija korone nakon više od dvije i pol godine primiče kraju. Visoka je zasićenost koronom kod ljudi. Jedva su dočekali da mogu slobodno živjeti.

Podržavam nastojanja zaštite skupina u riziku: starijih i bolesnih.

Nikako ne podržavam pozive na cijepljenje zdravih pripadnika mlađih dobnih skupina poglavito ne djece. Te liječnike držim običnim farmaceutskim propagandistima.

Roditelji, nemojte dopustiti da vaša zdrava djeca budu uskraćena stvaranja aktivno stečenog prirodnog imuniteta prebolijevanjem blage bolesti. Vidjeli ste, cjepni imunitet je kratkog trajanja, a prirodno stečen kao i kod gripe može se očekivati da bude tip specifično cjeloživotni.

I ovaj rad ukazuje da je prirodno stečen imunitet u mladoj dobi vrjedniji od bilo kojeg cijepljenja.
Prema Hipokratovom načelu Medicus curat, Natura sanat sve zasluge za sadašnje povoljno epidemiološko stanje globalno u cijelom Svijetu pripadaju samo Omikron virusima.

Jasno da nikad ne smijemo zaboraviti ogromne napore i žrtve koje su liječnici i medicinske sestre uložili u liječenju i skrbi bolesnika od COVID-19. Nikada im nećemo moći zahvaliti na tome u mjeri koju su zaslužili, ali zasluge za suzbijanje pandemije ipak pripadaju Omikron virusima.

O kretanju pandemije u Europi i Hrvatskoj u narednoj kolumni.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Dalmacijadanas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button