Gastro

Znate li legendu kako su nastali tortelloni?

Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije kolonizirale su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna. Na tisuće je slatkih i slanih jela koje vrijedi iskušavati od talijanske glave do pete.

Tortelloni, odnosno punjena tjestenina u obliku prstena ili malih čvorova potječe iz Emilie-Romagne i tradicionalno se puni mljevenom svinjetinom ili teletinom te poslužuje u bogatoj mesnoj juhi. No tortelloni su jednako ukusni i punjeni ricottom i špinatom ili škampima, kozicama… Ne može se sa sigurnošću reći jesu li nastali u Modeni, Bologni ili pak na pola puta, u gradiću Castelfranco Emilia, ali sva tri grada smatraju da je jelo upravo tamo nastalo. 

Talijanska legenda kaže da je Venera, božica ljubavi, provela jednu noć u lokalnoj gostionici u blizini Bologne. Očaran njezinom ljepotom, gostioničar nije mogao odoljeti pa je krišom zavirio kroz ključanicu njezine sobe. Iste sekunde kada ju je ugledao pogodila ga je božanska inspiracija. Potrčao je u svoju kuhinju i osmislio tortelline, tjesteninu čiji je oblik inspiriran oblikom Venerina pupka. U čast ove legende, u Castelfranco Emilia se održava godišnji festival tortellina, odnosno tortellona.

Prema povijesnim zapisima recept za jelo nazvano “torteletti” pojavljuje se 1570. godine u zapisima Bartolomea Scappija, poznatog talijanskog chefa iz vremena renesanse. Zapisi Vincenza Tanare, talijanskog agronoma i gastronoma sredinom 17. stoljeća možda su zaslužni za preimenovanje tjestenine u “tortellini”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button