Gospodarstvo

Znate li koliki postotak bruto plaće odlazi na doprinose i porez?

Iako trećinu života provedemo radeći, većina nas se tijekom radnog vijeka ne upozna sa stvarnim iznosom koji zaradimo i koji dio od toga izdvajamo za poreze i doprinose na plaću.

Znate li koliki postotak bruto plaće dajemo za doprinose i porez, a koliko nam ostaje za život? InterCapital Asset Management nedavno je objavio grafički prikaz raspodjele prosječne plaće u Hrvatskoj te usporedbu s Europskom unijom.

Izračun je napravljen na primjeru zaposlene osobe iz Zagreba s jednim djetetom i prosječnim mjesečnim bruto primanjima u iznosu od 1852,35 eura.

Naveli su primjer zaposlene osobe iz Zagreba s jednim djetetom i prosječnim mjesečnim bruto primanjima u iznosu od 1852,35 eura. Od tog iznosa, tvrde, 262,35 eura ide na doprinos za zdravstveno osiguranje dok za prvi mirovinski stup ide 238,50 eura, a za drugi ukupno 79,50 eura. Također mora se oduzeti i 120,08 eura za porez na dohodak od 20 posto i prirez. Na kraju, kako su prikazali, 1151,92 eura je ukupni iznos kojeg zaposlenik prima na račun (uz poreznu olakšicu, odnosno osobni odbitak za dijete u iznosu od 763,17 eura), piše Lider.

Usporedbe radi, prosječna neto plaća u Poljskoj iznosi 1167,42 eura, u Sloveniji 1431,61 eura dok u Italiji iznosi 1550,00 eura. Daleko iznad nas je Austrija s prosječnom neto plaćom u iznosu od 1972,00 eura kao i Njemačka s plaćom od 2284,67 eura. U Francuskoj ona iznosi 2587,00 eura, a u Irskoj je prosječna neto plaća skoro pa tri puta veća nego u Hrvatskoj te iznosi 3304,00 eura. Nešto lošije od Hrvatske su Mađarska, s prosječnom plaćom u iznosu od 1.019,77 eura i Rumunjska s iznosom od 918,66 eura.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku u rujnu je objavio statističke podatke za srpanj u kojima stoji da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila 1.141 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više za 13,4, a realno za 5,7 posto. Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1.949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura.

Podaci do kojih smo došli zahvaljujući servisu MojaPlaća, na sličnom su tragu – u trećem kvartalu prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 1.165 eura. U odnosu na prošli kvartal, plaće su najviše rasle zaposlenima u javnoj i lokalnoj samoupravi.

Neupitno je da je u Hrvatskoj puno veći značaj države u gospodarskom životu nego u drugim tranzicijskim zemljama. Hrvatsku treba porezno rasteretiti, kako bi ljudi imali slobodu izbora.

Nedavno smo pročitali zanimljivu ideju od jednog poduzetnika . On predlaže da se uvede isplata bruto plaće svakom zaposleniku na njegov račun i onda da sa trajnim nalogom oduzima stavka po stavka do neto iznosa. Cilj je da zaposlenik osjeti i bude svjestan koliko se za njega uplaćuje, a tko i koliko mu svaki mjesec oduzima.

To je vrlo važno za pravilnu informiranost, ali i svjesnost kod glasanja na izborima a i drugačije bismo reagirali kada Plenković kaže da nam ”Vlada daje”.

Iako trećinu života provedemo radeći, većina nas se tijekom radnog vijeka ne upozna sa stvarnim iznosom koji zaradimo i koji dio od toga izdvajamo za poreze i doprinose na plaću.

Izvor: Lider

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button