Magazin

Znanost je napokon otkrila koji je najstresniji posao na svijetu. Nisu u pitanju liječnici ili burzovni mešetari

Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan, ali ipak postoje razlike na koje ukazuje ovo istraživanje provedeno tijekom čak 17 godina i s ukupno 136.000 sudionika.

U dugotrajnom istraživanju znanstvenici su otkrili koji je posao zapravo najstresniji. Burzovni mešetar, vozač autobusa, odgajatelj u vrtiću, pilot, blagajnik, liječnik, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu, prenosi novilist.hr.

Ali ne, najstresniji posao na svijetu je… biti konobar. Tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog sveučilišta u Kini.

Slika: Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje da konobari mnogo češće posežu za cigaretama i alkoholom / Foto: unsplash.com

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, primjerice, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uvjerljivim. Konobari su tijekom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a čimbenik stresa je enormno visok.

Zauzvrat, doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od liječnika, primjerice, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem. Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje da konobari mnogo češće posežu za cigaretama i alkoholom. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 sudionika.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.novilist.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button