Magazin

Volkswagen ne odustaje od dizelaša

Volkswagen planira smanjiti otisak CO2 svoje flote u Europi za 40 posto do 2030. godine. Tvrtka se stoga sve više usredotočuje na električna vozila. Kao daljnju alternativu, Volkswagen sada službeno odobrava modele s najnovijom generacijom dizelskih motora za korištenje s tzv. parafinskim gorivima.

dizelaš
Slika: Puta ka dekarbonizaciji (Put ka nuli) / Grafika: VW

Ova novorazvijena dizelska goriva koja sadrže biokomponente omogućuju značajne uštede u emsijama CO2 od 70-95 posto u usporedbi s konvencionalnim dizelskim gorivom. Uz svoje ubrzane napore u području električne mobilnosti, Volkswagen sustavno dalje razvija postojeću ponudu s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, navodi revijahak.hr.

Svi Volkswagen modeli s 4-cilindarskim dizel motorima (TDI) isporučeni od kraja lipnja ove godine (CW 25/21) odobreni su za rad s parafinskim dizelskim gorivima u skladu s europskim standardom EN 15940. Prof. Thomas Garbe, voditelj Petrol i Diesel Fuels u Volkswagenu, objašnjava:

– Uporabom ekološki prihvatljivih goriva u odobrenim Volkswagenovim modelima omogućujemo kupcima diljem Europe značajno smanjenje svoje emisije CO2 čim gorivo bude lokalno dostupno. Na primjer, uporaba parafinskih goriva razumna je dodatna opcija posebno za tvrtke s mješovitom flotom koju čine modeli s električnim i konvencionalnim pogonima.

Slika: nova VW strategija Accelerate / Foto: VW

Postoji širok raspon različitih parafinskih goriva.

Postoje goriva koja se proizvode od bioloških ostataka i otpadnih materijala kao što je HVO (hidrotretirano biljno ulje), na primjer. Ova se biljna ulja pretvaraju u ugljikovodike reakcijom s vodikom i mogu se dodavati dizelskom gorivu u bilo kojoj količini. Međutim, oni se također mogu 100 posto koristiti kao gorivo. Za proizvodnju HVO-a mogu se koristiti i biljna ulja poput repičinog ulja, ali se maksimalna ekološka korist postiže samo korištenjem bioloških ostataka i otpadnih materijala kao što su rabljeno jestivo ulje, piljevina itd. Biogoriva poput HVO-a već su dostupna na tržištu, a vjerojatno bi se njihov udio mogao povećati na 20 do 30 posto na energetskom tržištu cestovnog prometa u Europi u idućih deset godina.

Parafinska dizelska goriva već se mogu naći na tržištu – u nekoliko slučajeva – pod različitim oznakama proizvoda, npr.:

C.A.R.E dizel,
NEXTBTL,
HVO.

Dostupna su i mnogo raširenija dizelska goriva koja su u skladu sa zahtjevima standarda EN590 i kojima je dodan parafinski dizel. To uključuje:

Dizel R33,
V-Power Diesel,
OMV MaxMotion,
Aral Ultimate Diesel, itd.

Ova goriva mogu se koristiti u svim dizel motorima, čak i starijim motorima.

Osim toga, u budućnosti će postojati i takozvana e-goriva kao što je PtL (Power-to-Liquid). Oni se proizvode iz regenerativnih izvora korištenjem CO2 i električne energije. XtL ili X-to-Liquid, GtL i PtL koriste mogućnost početne proizvodnje sintetičkog goriva iz različitih sirovina, a zatim ga pretvaraju u standardno usklađeno dizelsko gorivo pomoću Fischer-Tropsch procesa. Višak zelene energije ovdje se može iskoristiti u procesu proizvodnje.

Okosnica strategije je ipak elektrika

Volkswagenova ofenziva električne mobilnosti ponovno se značajno ubrzava kao dio njegove strategije ACCELERATE. Do 2030. planira se povećati udio potpuno električnih automobila koji se prodaju u Europi na preko 70 posto. Usporedo s tim, sustavno će se dalje razvijati flota motora s unutarnjim izgaranjem kako bi se smanjile emisije CO2 i povećala učinkovitost.

Tvrtka želi biti potpuno klimatski neutralna do 2050. Na Putu do nule, Volkswagenov cilj za 2030. je smanjenje emisija po vozilu u Europi za 40 posto u usporedbi s 2018. – što znači da će svako Volkswagenovo vozilo tada ispuštati 17 tona manje CO2 u prosjeku tijekom cijelog životnog ciklusa.

Izvor: https://revijahak.hr/2021/12/15/volkswagen-ne-odustaje-od-dizelasa-svoje-motore-je-pripremio-za-upotrebu-goriva-od-jestivog-ulja-piljevine/

Možda vas zanima i:

Zelena agenda dovodi da cijene energije iz svih konvencionalnih izvora eksplodiraju na globalnoj razini. Daleko da se radi o slučajnosti, naprotiv, to je dobro orkestriran plan za urušavanje svjetskog gospodarstva 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button