Gospodarstvo

Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata ali se ne odriču PDV-a

Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade u ponedjeljak.

Po novoj Vladinoj uredbi cijena benzina će biti fiksirana na 12,19 kuna, a dizela na 12,53 kune. Litra plavog dizela će iznositi 8,04 kune.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji ubrzao se globalni rast cijena nafte. Sutra prestaje vrijediti Vladina uredba kojom je odredila najviše cijene osnovnih naftnih prerađevina.

Premijer je na početku sjednice Vlade izvijestio o boravku članova Vlade u Dubaiju, hrvatskom danu na EXPO-u i održanom gospodarskom forumu.

Plenković: Svjesni smo poremećaja s cijenama energenata na svjetskom tržištu

”Svi smo svjesni situacije vezano za rusku agresiju na Ukrajinu i dodatnog poremećaja s cijenama energenata na svjetskom tržištu”, nastavio je Plenković.

“Mi smo svi svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i posljedica. Jedan od posljedica je značajan rast cijena energenata. To se odnosi i na plin i na naftu i na struju”, podsjetio je Plenković.

“Prije mjesec dana smo fiksirali cijene benzina na 11,37, a dizela na 11,29 kuna. Rok za te cijene je sutra 8. ožujka. S obzirom da je cijena brenta značajno porasla, donosimo nove mjere da ublažimo očekivani rast cijena. Bez mjera, ako bi se cijene formirale tržište, sutra bi cijena za dizel bila 13,71 kn, a za benzin 13,28 kuna”, kazao je Plenković.

Smanjenje trošarine, fiksira se marža

“Donijet ćemo dvije uredbe, smanjit ćemo trošarine i donijeti uredbu o marži. Tako želimo osigurati sigurnu opskrbu gorivom. Marža za trgovce bit će 0,75 po litri za benzin i dizel. Smanjujemo i trošarine za 40 odnosno 20 lipa. Prema našim procjenama, prihod u proračun će biti preko 150 milijuna kuna manji. Morali smo na taj način ograničiti cijene, jer u suprotnom, distributeri bi poslovali s gubitkom, a to bi dovelo do zatvaranja nekih maloprodajnih mjesta. To nije opcija”, kazao je Plenković.

“Agresija na Ukrajinu imat će posljedice za cijeli svijet, ali važno je da ne posustanemo pod bilo čijim ucjenama”, poručio je Plenković.

Bez uredbe cijena benzina bi, prema nekim procjenama, mogla dosegnuti i 14 kuna. Opskrbljivači su poručili da je sadašnje ograničenje cijena goriva neizdrživo a pitanje je kako će navedena odluka o ograničavanju marži utjecati na male i srednje distributere naftnih derivata. Također, Plenković nije rekao koliko će prihodi od PDV-a biti veći u odnosu na prethodnu godinu zbog veće osnovice za PDV.

Povodom navedene odluke reagirao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja:

”Ukinite ili smanjite trošarine za veći iznos, a ne za bijednih 20 do 40 lipa po litri. Zbog rasta cijena, a preko PDV je Vlada punila državnu blagajnu i sad se kao nečega odriču. Pomozite ljudima rezanjem nameta!” poručio je Grmoja.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button