Magazin

Ova tri uređaja pravi su gutači energije, čak i noću

Osim drastično skupljeg plina, eksplozivno rastu i cijene električne energije koje predstavljaju teret za mnoge potrošače. Ni noću, kada je svjetlo ugašeno, a vi ležite u krevetu, kućanski aparati koji „gutaju“ struju, prenosi fenix-magazin.de.

Bilo da se radi o kabelu za punjenje, W-LAN routeru ili zamrzivaču – mnogi uređaji noću nepotrebno povećavaju račun za struju. Ali postoje jednostavni trikovi kako te kućanske aparate noću doslovno izvući iz utičnice i uštedjeti struju (često se isplati promijeniti i dobavljača).

W-LAN router radi i troši električnu energiju 365 dana u godini i, iznad svega, 365 noći. To se svakako odražava na račun za struju. Najbolji savjet za uštedu novca: isključite ruter noću! Ne samo da štedite struju, nego se i štitite od hakerskih napada.

Još jedan noćni gutač energije je zamrzivač: godišnje se na korištenje potroši oko 145 eura. Naravno, proizvodi se moraju hladiti i noću, a ne možete tek tako isključiti struju. Ali ako ko redovito odmrzavate zamrzivač, ne trošite nepotrebnu energiju. Jer što je deblji sloj leda, potrebno je više električne energije za održavanje niskih temperatura. Dakle, ako redovito odleđujete zamrzivač, štedite između 15 i 45 posto na troškovima energije.

Veliki potrošač je perilica rublja, pa kada ih kupujete tražite one koje imaju opciju prilagodbe potrošnje vode jer tako štede i električnu energiju. Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Primjerice, pranje na 95 stupnjeva je nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stupnjeva, a samo za iznimno prljavo rublje perilicu se može podesiti na maksimalno 60 stupnjeva. Tako možete smanjiti potrošnju električne energije za trećinu..

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button