Zanimljivosti

Što je ”pravilo pet sati” koje primjenjuju i milijarderi?

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk su među biznismenima koji primjenjuju “pravilo pet sati”.

Poslovni Magazin CEO piše da je otac američke nacije Benjamin Franklin bio prvi koji je primjenjivao ovo pravilo. Fokus ovog koncepta je jednosatno učenje tokom dana. Osim toga, Franklin je bio posvećen promišljanju i eksperimentisanju kako bi ostvario lični progres.

Franklin je 1758. godine izjavio da se najviše isplati ulagati u znanje. Nakon jutarnjeg buđenja je čitao i radio autorefleksiju, a kasnije tijekom dana je nastojao ideje pretvarati u djela. Pretpostavlja se da ga je upravo ovakav način života učinio uspješnim.

Osnivač konzultantske kompanije Empact Michael Simmons je, inspiriran Franklinom, razradio “pravilo pet sati”. Govoreći o značaju učenja, Simons je poručio da izostanak učenja najmanje pet sati tjedno u 21. stoljeću jednako štetno kao i pušenje.

S obzirom na značaj znanja, nije iznenađujuće to što su mnogi biznismeni prihvatili ovo pravilo. Jedan od njih je multimilijarder Bill Gates koji godišnje pročita više od 50 knjiga. Još jedan multimilijarder, Warren Buffett dnevno čita šest sati, dok većina punoljetnih Amerikanaca u prosjeku čita 20 minuta dnevno.

Mogućnost pronalaska posla će sve više ovisiti o posvećenosti učenju, a na to ukazuju i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Kako primijeniti “pravilo pet sati”? Primjena ovog pravila podrazumijeva da se dnevno jedan sat ili tjedno pet sati uči ili stječu vještine, da se dnevno jedan sat čita, da se svaki dan zapisuje ono što se smatra važnim te da se ideje primjenjuju kako bi se shvatilo koje od njih su dobre, a koje nisu dobre, piše Magazin CEO

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button