Gospodarstvo

“Upravo počinje ono čega su se svi bojali!!!”

‘Upravo počinje ono čega su se svi bojali – pad Italije i tragedija eura’. Premijer prezadužene Italije, Mario Draghi, predao je ostavku. Ekonomist, prof. Lovrinović tvrdi da to znači krizu eurozone prema kojoj će Grčka biti ‘mačji kašalj’.

Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ga je zamolio da ostane u svojstvu vršitelja dužnosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednika. 

Premijer prezadužene Italije, Mario Draghi, predao je ostavku. (Slika: Snimka zaslona)

Politički izvori rekli su ranije ovog tjedna da će vjerojatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u listopadu.

Kriza vlade nastupila je prošli tjedan kada članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) nisu željeli glasati o velikom paketu pomoći gospodarstvu zbog rata u Ukrajini.

Talijanski javni dug iznosi čak 135% BDP-a i najzaduženija je članica eurozone (poslije Grčke koja ima preko 200% BDP-a duga). No, radi se o jednoj od najvećih država eurozone (4. gospodarstvu EU-a po veličini) i njen krah značio bi kraj monetarne unije. Italija je puno veća od Grčke i bit e ju jako teško spasiti.

– Upravo počinje ono čega su se svi bojali – pad Italije.  Talijanima je životni standard od uvođenja eura 2001.g do sada pao oko 25%. Upravo je započela euro tragedija. Talijanski premijer Mario Draghi, po formatu bankar, podnio je ostavku. Vladao je dok je curio novac iz EU. Italija time započinje destabilizaciju Europske unije, eurozone i eura, prema kojoj je grčka kriza bila mačji kašalj. Eurozona ide prema svojoj propasti, jer ne može opstati novac (euro) bez države, a Europska unija nije država’, upozorava prof. Lovrinović.

Istovremeno, u Hrvatskoj Plenkovićeva vlada i potkupljeni mainstrem mediji slave ulazak Hrvatske u eurozonu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button